Günlük yemek bedeli artık 105 lira

11 bin 402 lira olarak belirlenen yeni asgari ücret ile birlikte Hürriyet yazarı Noyan Doğan, işverenlerin çalışanlarına ödediği günlük yemek bedelinin 105 liraya çıkarıldığını belirtti.

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan’ın yazısına göre, asgari ücretteki yüzde 34,04’lük artış, işsizlik maaşı, borçlanma primi ve yemek bedellerinde de bir artışa sebep oldu.

Yazıya göre, asgari ücretin 11 bin 402 liraya yükseltilmesiyle birlikte işverenlerin çalışanlarına ödedikleri günlük yemek bedeli, temmuz ayından yıl sonuna kadar 105.75 lira olarak belirlendi. Bu tutar, prime esas kazançtan muaf tutulacak.

Bu gelişme, işsizlik maaşları, borçlanma primleri ve yemek bedellerinde artış olduğunu gösteriyor.

Doğan, asgarideki artışın sosyal güvenlikteki tüm alanları etkileyeceğini dile getirerek “Yeni asgari ücretle birlikte; doğum ve askerlik borçlanmasından işsizlik maaşına, genel sağlık sigortası priminden isteğe bağlı sigortalılık ödemelerine, BAĞ-KUR primlerinden 65 yaş aylığına kadar tüm ödemeler de artacak” dedi.

Doğan’ın yazısında ki ilgili kısım şu şekilde:

“İşverenlerin yemek bedeli altında yaptıkları ödemelerin günlük asgari ücretin yüzde 23,65’i prime esas kazanca dahil edilmiyor. Bu tutar çalışanın, çalıştığı gün sayısı ile çarpılıp, çıkan tutar prime esas kazançtan muaf tutuluyor. Yeni asgari ücretle birlikte bedeli istisna tutarı yeniden belirlenmiş oldu. Buna göre temmuz ayından yılsonuna kadar yemek bedeli adı altında günlük 105,75 lira prime esas kazançtan muaf tutulacak.”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi konusunda anlaştı.

Yeni asgari ücretin duyurulmasının ardından asgari ücrete gelen yüzde 34 zam ile birlikte 10 bin 8 lira olan asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı, 13 bin 410 liraya yükseldi.

En düşük işsizlik maaşı ise 5 bin 322 liraya yükseldi.