Güney Kore’de ‘Fukuşima’ endişesi

Japonya’nın Fukuşima’da 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif suyu denize boşaltma planı, çevre ülkelerde endişe yaratmış durumda. Bu planın yaz döneminde gerçekleşmesi öngörüldüğü için Güney Kore’de insanlar deniz ürünleri ve tuz gibi malzemeleri stoklamaya başladı. Bu önlemler, atık suyun tahliyesi öncesinde güvenlik ve çevresel etkiler konusundaki kaygıları yansıttı. Bölge ülkeleri, Japonya’nın bu adımının deniz ekosistemi ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği endişesini taşımakta.

Japonya’nın Fukuşima Daiichi santralindeki arıtılmış suyu denize bırakma planı, bölgede tartışmalara ve endişelere yol sebep oldu. Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) ve Japon yetkililerin atık suyun radyoaktif özelliklerinin uluslararası standartlara uygun olduğu yönündeki açıklamaları Güney Korelilerin endişelerini gidermekte yetersiz kaldı. CNN International, Güney Kore’deki süpermarketleri ziyaret ederek baharat raflarında tuzun tükenmiş olduğunu gözlemledi.

Haziran ayında ise benzer bir şekilde deniz ürünlerinde stoklama eğilimi görülmüş ve panik satın almalar yaşanmıştı. Nisan ayından itibaren tuz fiyatlarında %40’a varan bir artış kaydedildi. Hükümet, fiyat artışında kötü hava koşullarının tuz üretimini etkilemesinin rol oynadığını iddia etmektedir. Güney Kore Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı, yeterli stok olduğunu ve halkın deniz tuzu arzı konusunda endişelenmemesi gerektiğini belirtti.

Seul’deki en büyük balık pazarında ise balıkçıların müşterilerin endişelerini gidermek için radyasyon dedektörleri kullandıkları görüldü.

Çin ise gıda güvenliği endişesiyle Japonya’dan deniz ürünleri ithalatını yasakladı.