Gündüz uyuklamaları beyin için iyi

University College London tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre düzenli olarak gündüz uyuması, beyne fayda sağladığı gibi beynin boyutunun da büyük kalmasını sağlıyor.

Araştırmada, gündüz uyuyanların beyinlerinin 15 santimetreküp daha büyük olduğu tespit edildi; bu da yaşlanmanın 3-6 yıl geciktirilebileceği anlamına geliyor.

Ancak bilim insanları, uyku süresinin yarım saatten daha kısa olması gerektiğini belirtiyor.

BBC’nin sağlık muhabiri James Gallagher’ın haberine göre, araştırmayı yöneten Dr. Victoria Garfield, sonuçların heyecan verici olduğunu ifade etti.

İş hayatı, çoğu kişi için böyle bir fırsatın yaratılmasına izin vermiyor, ancak gündüz uyumanın kilo vermek veya spor yapmaktan daha kolay bir yöntem olabileceği belirtiliyor.

Beyin gelişimi için bebeklik döneminde gündüz uyku oldukça kritikken, ilerleyen yaşlarda bu alışkanlık genellikle terk ediliyor.

Emeklilik döneminde ise şekerlemelerin geri gelmesi daha sık görülüyor.

Beyin doğal olarak yaş aldıkça küçülme eğilimi gösterirken, şekerleme yapmanın Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine katkı sağlayıp sağlamadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Araştırmacılara göre, kötü uyku alışkanlıkları zamanla beyne ve beyin hücrelerine zarar verebilir.

İngiliz Nöroloji Birliği ve Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones, araştırma sonuçlarını ilginç bulduğunu söyleyerek, “Hafta sonları kısa şekerlemeleri seviyorum; bu araştırma kendimi tembel hissetmememem hatta beynimi koruduğumu düşünmem için beni teşvik edecek” dedi.