Genç Mühendisler Ülkemizi ABD Semalarında Temsil Edecek

10 km menzile sahip olan ve 20 kilograma kadar yük taşıyabilen “Mervis UAV” adı verilen, yapay zekası ile görüntüleri tanımlayarak sınıflandırabilen, tam otonom drone tasarlayan İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri dünyanın en prestijli İHA (İnsansız Hava Aracı) yarışmasında ülkemizi temsil edecek.

Üniversite öğrencileri tarafından tasarlanan yaklaşık 50 dakika uçuş süresine sahip olan 360 derece nesne tespiti ve nesne kaçışı özelliği ile gelişmiş yapay zeka yazılımına sahip olan “Mervis UAV” dronu Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenecek olan Uluslararası İnsansız Hava Sistemleri Yarışması’nda (AUVSİ SUAS Competition) Türkiye’yi temsil edecek.

25 Haziran 2024 yılında ABD’de gerçekleşecek olan Uluslararası Hava Sistemleri Yarışması’na katılmaya hak kazanan İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileri, Türk bayrağını ABD semalarında dalgalandıracak.

Onlarca başvuru arasından seçilen Merkutech İHA ve Savunma Sanayi takımımın yapay zeka entegrasyonlu “Mersis UAV” dronu hassas görüntü işleme, nesne tespiti ve sınıflandırması ile ortofotoğraf ve 3D çıktı modeline çıktısı alabilme özelliğine sahip. Bununla beraber tam otonom kalkış ve rota takibi yapabilen drone aynı zamanda RTK Protokolü ile bir cm düzeyinde hassas konumlandırma özelliği ile yarışmada iddialı projeler arasında yer alıyor.

“Havacılık ve Savunma Sanayi Alanında Projeler Geliştiriyoruz”

Ekibi ile beraber “Havacılık ve Savunma Sanayi” alanında projeler geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi ve Merkutech Takımı Kaptanı Hasan İnan dünyanın en büyük İHA yarışmasına katıldıkları için heyecanlı olduklarını dile getirdi.

Çalışmalarını İstanbul Arel Üniversitesi Arel MED-I Yapay Zekâ Merkezi’nde gerçekleştirdiklerini dile getiren Hasan İnan; “Çok heyecanlıyız. Çünkü bu yarışma dünyanın en büyük İHA yarışması. Biz yaklaşık bir buçuk iki yıldır ekibimiz kurulduğundan beri bu yarışmayı takip ediyoruz ve katılmayı dört gözle bekliyoruz. Bu yıl yarışmaya katılma şartlarını sağladık ve yarışmaya hak kazandık. Kabul aldıktan sonra çok mutlu olduk, çok heyecanlandık. Dünyanın en büyük İHA yarışmasın başarı elde edeceğimize inanıyorum. “dedi.

“Drone ile Yapay Zekanın Entegrasyonu Üzerine Çalışıyoruz”

Konuşmasının devamında yarışmaya katılmaya hak kazanan proje hakkında bilgiler veren Hasan İnan projede drone ile yapay zekanın entegrasyonu üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

İnan; “Biz drone ile yapay zekanın entegrasyonu üzerinde çalışıyoruz. Bundan sonraki çalışacağımız projelerde de özellikle drone ve havacılık alanında farklı projelerin yapay zekâ ile entegrasyonu üzerine olacak. Umuyoruz bu yıl yarışmalardan çok güzel sonuçlar elde edeceğiz.” dedi.