Gazze’de rehine takasında son güne gelindi: Ateşkes yeniden uzatılacak mı?

Esir takası kapsamında anlaşmazlıklar yaşandı. Mısır ateşkesin iki gün daha uzatılması yönünde anlaşmaya varmaya yaklaşıldığını duyurdu.

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de sağlanan geçici ateşkesin dördüncü ve son gününe girerken, rehine takasına ilişkin ‘anlaşmazlıkların’ ortaya çıktığı belirtildi. Tarafların, dördüncü esir takası kapsamında hazırlanan listelere ilişkin endişelerini dile getirdiği aktarıldı.

MISIR: 2 GÜN DAHA UZATILABİLECEĞİNDEN BAHSETTİ

Mısır Devlet Enformasyon Servisi (SIS) Başkanı Diaa Rashwan, Gazze’de ateşkesin iki gün daha uzatılması yönünde anlaşmaya varmaya yaklaşıldığını duyurdu. İki günlük uzatma kapsamında, 20 İsrailli rehinenin ve 60 Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağı belirtildi. Rashwan, Pazartesi günü 11 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasının beklendiğini, 33 Filistinlinin serbest bırakılması için müzakerelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

KATARLI ARABULUCULAR ÇÖZÜM İÇİN ÇABALIYOR

Reuters’a konuşan yetkili, Katarlı arabulucuların sorunları çözmek ve gecikmeleri önlemek için İsrail ve Hamas ile birlikte çalıştığını söyledi. Konuyla ilgili bilgi veren yetkili, “Bugünkü listelerde ufak bir sorun var. Katarlılar bunu çözmek ve gecikmeleri önlemek için her iki tarafla da çalışıyor” dedi.

EN FAZLA 5 GÜN DAHA EKLENEBİLİR

Ateşkes’ görüşmelerine ilişkin konuşan Filistinli bir yetkili ise, hem Hamas’ın hem de İsrail’in anlaşmanın uzatılması yönündeki taleplere olumlu yaklaştığını ancak ‘henüz nihai bir karara varılmadığını’ dile getirdi. İsrailli isim ise, bu sürecin mevcut ateşkesin ardından en fazla beş gün daha devam edeceğini bildirdi.

Geçtiğimiz saatlerde Hamas, başlangıçta planlanandan daha fazla mahkumu serbest bırakmak amacıyla ateşkesi ‘dört günün ötesine uzatmak istediğini’ açıkladı. AFP’ye konuşan Hamas’a yakın kaynak, grubun arabuluculara ‘iki ila dört günlük bir uzatmadan yana olduğunu bildirdiğini’ söyledi.

 

Gazete Duvar
Etiketler
, , ,