Gazze’de 7 bin 28 kişi hayatını kaybetti

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında hayatını kaybedenlerin 2 bin 913’ü çocuk.

Kudra, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda Gazze Şeridi’nde 2 bin 913’ü çocuk, 1709’u kadın ve 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını söyledi.

İsrail’in dünden bu yana 43 katliam gerçekleştirdiğini aktaran Kudra, Gazze’de son 24 saatte 481 kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Gazze’de hala İsrail saldırılarında yıkılan binaların altında kalanlar olduğunu söyleyen Kudra, 940’ı çocuk 1650 kişi hakkında kayıp bildiriminde bulunulduğunu ekledi.

Filistin-İsrail savaşı: 24 gazeteci hayatını kaybetti

12 hastane ve 32 sağlık merkezi hizmet dışı

Filistinli yetkili, İsrail güçlerinin sağlık hizmetlerini hedef aldığını belirterek, 101 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 25 ambulansın da kullanılmaz hale geldiğini aktardı.

İsrail’in 57 sağlık kuruluşunu hedef aldığını kaydeden Kudra, İsrail ordusunun saldırıları veya yakıt yetersizliği sonucu 12 hastane ile 32 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığını belirtti.

“Sağlık felaketi” uyarısı

Kudra, “İsrail, yakıt ve acil tıbbi ihtiyaçların girişini engelleyerek, Gazze’deki sağlık sistemini bilinçli olarak tamamen çökertmiş durumda” dedi.

Sağlık felaketi uyarısı yapan Kudra, “Salgın ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açan sağlıksız koşullarda on binlerce yerinden edilmiş insanın yaşadığı hastanelerin sığınma merkezlerine dönüşmesiyle bir sağlık felaketine karşı uyarıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Filistinli Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, çöken sağlık sisteminin yeniden tesis edilmesi, binlerce hasta ve yaralının tedavi edilmesini sağlamak için acil önlem alınması çağrısı yaptı.

Kudra, Mısır’a hitaben, Refah Sınır Kapısı’nın açılması, tıbbi yardım, yakıt ve sağlık çalışanlarının Gazze’ye getirilmesi ile yaralıların Gazze dışında tedavi görmesi çağrısını yineledi.

Gazze’de 200 bin konut yıkıldıFilistin Bayındırlık ve İskan Bakanı Muhammed Ziyara, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırıları sonucu yaklaşık 200 bin konutun tamamen veya kısmen yıkıldığını bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Ziyara, bu sayının Gazze Şeridi’ndeki yerleşim yerlerinin yüzde 25’ine tekabül ettiğini belirtti.

“İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki bazı aileleri tümüyle yok etti. Bazı mahalle ve yerleşim bölgelerini, orada yaşayanlarla birlikte yer bir etti. Bombardımanlar sonucu Gazze’deki hastaneler, ibadethaneler, fırınlar, su dolum tesisleri, pazarlar, okullar ve eğitim tesisleri de yıkıldı.”

Gazze Şeridi’nde sağlık, iskan, tarım, eğitim ve altyapı gibi yaşamın tüm yönleriyle yok edilmeye çalışıldığının altını çizen Ziyara, İsrail’in yoğun hava saldırıları altındaki bölgede temel yaşam ihtiyaçlarının yok edildiğini, insanların bombardımanlarla veya su ve gıdadan mahrum bırakılarak ölüm tehlikesi alında olduğunu ifade etti.

Filistin İskan Bakanı, Gazze’de durumun bu şekilde devam etmesi halinde binlerce sivilin hayatını kaybedeceği uyarısında bulundu.

Gazze’deki hükümetin medya ofisinden 24 Ekim’de yapılan açıklamada, “İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye 12 bin tondan fazla patlayıcıyla saldırı düzenlediği, kilometrekare başına yaklaşık 33 ton patlayıcı düştüğü” bilgisi yer almıştı.

 

bianet