G7’de karbondan arındırma sözü verildi

G7 Zirvesi’nde özel olarak kömürden çıkış taahhüdünde bulunulmasa da 2035 yılına kadar enerji sektörünün tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılması sözü verildi.

G7 Zirvesi’ndeki liderler, özel olarak kömürden çıkış taahhüdünde bulunmasa da 2035 yılına kadar enerji sektörünü tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırma sözü verdiler. IEA’nın 2050 yılına kadar net sıfır patikasına göre, 2035 yılında karbonsuzlaşma, açık bir kilometre taşı olarak 2030’da kömürden çıkış anlamına geliyor. Buna ek olarak G7, “2030 yılına kadar yüksek oranda karbondan arındırılmış karayolu ulaşımı” taahhüdünde bulundu. Diğer yandan, İtalya’nın petrol için yüksek fiyat önerisi başarılı olmadı.

 

Almanya’da üç gündür devam eden G7 Zirvesi, temiz enerjiyi ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmak için gelişmekte olan ülkelerle yakın iş birliğini hedefleyen yeni bir teklifle son buldu. Bu önemli gelişmenin yanı sıra, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı karşısında, Almanya Başbakanı Scholz başkanlığındaki liderlerin enerji güvenliği adına doğalgaz yatırımlarına alan açma kararı da dikkat çekti. Liderler, yaşadıkları enerji krizi karşısında “artan LNG akışlarının oynayabileceği önemli rolü vurgulamayı ve mevcut krize yanıt olarak bu sektöre geçici yatırımın gerekli olduğunu kabul etmeyi” seçtiler. G7 bloğunun, bu hareketin geçici niteliğini vurgulamasına rağmen, Avrupa’nın kısa vadeli enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bu uzun soluklu yola girip, iklim taahhütlerini tehdit altına sokarak on yıllar boyunca emisyonlara mecbur bırakabilir.

 

G7, mevcut gıda kıtlığını gidermek için insani bir taahhütte bulundu, ancak küresel gıda sistemindeki şoklara karşı savunmasız bırakan sorunların üstesinden gelmek için toplu bir plan oluşturmaktan geri kaldı. G7, gıda sisteminde reform yapma konusunda anlaşmaya varamadı.