Florida tarihinin en ölümcül kasırgası

ABD Başkanı Biden, Florida kıyılarını 5. kategori kasırga olarak vuran Ian Kasırgası’nın “eyalet tarihindeki en ölümcül fırtına” olabileceğini söyledi.

Küba’da tüm ülkenin elektriksiz kalmasına neden olan Ian Kasırgası, ABD’nin Florida eyaletinde etkili olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, dün (29 Eylül) başkent Washington’daki Acil Durum Yönetim Ajansı’nı (FEMA) ziyaret ederek kasırga hakkında bilgi aldı.

 

Biden, “Kasırga dün karaya vurdu ve Florida’da ilerlemeye devam ediyor. Bu, Florida tarihindeki en ölümcül fırtına olabilir. Sayılar henüz net değil, ama azımsanmayacak sayıda ölüm olduğunu duyuyoruz” dedi. Halka kasırga ile ilgili yetkililerin çağrılarına uyma ve gerçekten zorunlu olmadıkça dışarı çıkmama çağrısı yapan Başkan Joe Biden, petrol şirketlerine seslenerek “kasırgayı akaryakıt fiyatlarını artırmak için bahane olarak kullanmamaları” uyarısında bulundu.

 

Şartlar el verdiğinde Florida’yı ziyaret edeceğini de açıklayan ABD Başkanı Biden, “Fiona Kasırgası’ndan etkilenen Porto Riko’yu da unutmadıklarını ve buraya da bir seyahat planladığını” aktardı.

 

500’ün üzerinde Floridalı kurtarıldı

Eyaletteki son durumla ilgili dün bir açıklama yapan Florida Acil Durum Yönetimi Departmanı da Ian Kasırgası sebebiyle Lee ve Charlotte ilçelerinde mahsur kalan 500’den fazla yurttaşın kurtarıldığını açıkladı. Açıklamaya göre, kurtarılan kişiler ardından polis ve askerlerin de yardımıyla güvenli bölgelere tahliye edildi.

 

Florida Valisi Ron DeSantis, Sanibel Adası’na ulaşımın sağlandığı köprünün kasırga sebebiyle çöktüğü bilgisini verdi. Lee İlçe Şerifi Carmine Marceno da yaptıkları helikopter turlarıyla kasırganın oluşturduğu yıkımın büyüklüğünün daha kolay anlaşıldığını, “özellikle Fort Myers sahilindeki durumu tarif edecek bir kelime olmadığını” söyledi.

 

Ian Kasırgası’nın etkili olduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, dalgaların sürüklediği yüzlerce teknenin karaya vurduğu, kasırganın bazı tekne ve botları otoyola kadar taşıdığı, bataklık bölgelerindeki timsahların otoyola çıktığı bölgeden gelen görüntülere yansıdı. Çevre Koruma Departmanı yetkilileri, Florida’daki atıksu arıtma tesislerini basan sel suları dolayısıyla bakteri ve diğer hastalık sebebi olabilecek organizmaların etrafa yayılabileceği konusunda halkı uyardı.

 

Florida’da hâlâ 2,5 milyondan fazla kişiye elektrik hizmeti verilemezken, şiddetini artırarak tekrar kasırga kategorisine yükselen Ian’ın bugün Güney Carolina eyaletini etkisi altına alması bekleniyor. Florida kıyılarını 5. Kategori kasırga olarak vuran Ian, karada hız kaybetmiş ve tropikal fırtına statüsüne düşmüştü.

 

Bölgeden gelen son bilgilere göre, Ian Kasırgası’nın yaklaştığı komşu eyaletler Güney ve Kuzey Carolina ile Georgia’da olağanüstü hal ilan edilirken, Güney Carolina sahillerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde gelgit hareketleri görüldü.

 

Ulusal Hava Servisi de son güncellemesinde kasırganın hızının biraz yavaşlayarak 112 kilometreye düştüğünü, ancak Atlantik Okyanusu kıyı şeridine yaklaştıkça tekrar hız kazanabileceğini belirtti.