Fas depreminde ağır bilanço: 1037 ölü, 672 yaralı

Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta Ulusal Jeofizik Enstitüsü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesinde yerel saatle 23.10 sularında 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş merkezli depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu.

Al Jazeera’ye göre, yerin 8 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde birçok kent etkilendi ve çok sayıda bina yıkıldı. Depremden 19 dakika sonra 4,9 şiddetinde bir artçı şok meydana geldi.

Arama kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Marakeş, Miras Listetesi’nde yer alıyor

UNESCO Miras Listesi’nde yer alan Marakeş’te eski şehir alanında da hasarlar meydana geldiği ifade ediliyor.

Deprem, İspanya’nın Huelva, Jaen ve Endülüs bölgelerinde de hissedildi.

Kurtarma çalışmaları sürüyor

İçişleri Bakanlığı, birçok kentte hissedilen depremde çoğu Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua kentlerinde olmak üzere en az 1037 kişinin yaşamını yitirdiğini, 672 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Kan bağışı için çağrılar yapılırken, kurtarma ekipleri yolların hasar görmesi ve kapanması nedeniyle deprem bölgelerine ulaşmakta zorlanıyor.

X’te (eski adıyla Twitter) paylaşılan görüntülerinde hasar görmüş binalar ve moloz yığınına dönmüş sokaklar görülüyor.

DSÖ: 300 binden fazla kişi etkilendi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), depremin Marakeş ve çevresinde yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğunu ve 300 binden fazla kişiyi etkilediğini duyurdu.

DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörlüğü’nün X hesabından yapılan paylaşımda, DSÖ ekiplerinin ülke genelinde ihtiyaç duyulan bölgelere hızlı şekilde sağlık hizmeti götürmeye hazır olduğu belirtildi.

AFAD: 265 personel hazırlandı

Öte yandan, AA’ya göre, depremin ardından yardım çağrısı gelmesi durumunda bölgeye intikal etmek üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sağlık Bakanlığı UMKE, Türk Kızılay ve diğer STK’lerden 265 personel harekete geçmek üzere hazırlandı.

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş merkezli depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu.

 

bianet
Etiketler
, , , , ,