Erzincan da İliç’i unuttu!

Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden faciası, yerel basın tarafından da unutuldu. Facianın üstünden henüz iki ay geçmesine rağmen dokuz yerel gazeteden sadece birinin ana sayfasında faciaya dair haber yer alıyor.

Haber: Enes Gökcan

Facia, Gündem 24’ün ikinci manşetinde bulunurken Yeni Erzincan, Doğu Gazetesi ve Erzincan Medya gazetelerinin beşinci ve altıncı sıralarında yer aldı. Haber Can Gazetesi’nin dokuzuncu manşetinde yer alırken Ne Haber 24’ün manşetine on yedinci sıradan girdi.

Gazete manşetleri, önceliği seçimlere, “Huzur İçin Erzincan” projesine ve iftar yemeklerine verdi. Bunun yanı sıra Erzincan’ın Sesi ve Erzincan Kazankaya gazeteleri faciaya sessiz kaldı. Erzincan Belediyesi ve Valiliği’nin ana sayfalarında ise faciaya yer verilmemesi dikkat çekti.

Ne Olmuştu?

Anagold Madencilik’in 2010 yılı Aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde 13 Şubat Salı günü 14.30 sıralarında toprak kayması meydana geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hacmi 10 milyon metreküp olarak hesaplanan bir kütlenin kaydığını söyledi.

Maden ocağındaki dokuz işçi bu kütlenin altında kaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, arama kurtarma çalışmaları durdurulmadan önce yaptığı bir açıklamada, “İşçilerden 3’ünün bir lokasyonda 6’sının bir lokasyonda olduğunu tespit ettik” demişti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden sahasında meydana gelen toprak kaymasının ardından çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Bakan Bayraktar, “Her türlü imkân ve kabiliyetimizi kullanarak 9 işçi kardeşimize ulaşmak için çabamızı sürdürüyoruz.” dedi.

Siyanür sızıntısı iddialarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Oradaki tehlikeli atıkların Fırat’a ulaşıp ulaşmadığı konusu çok önemli. Çok şükür sevindirici bir haber, şu ana kadar herhangi bir kirliliğe, korktuğumuz bir olaya rastlanmadı” ifadeleriyle yanıt verdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası ise bölgeye giden gazetecilerin acıbadem kokusu aldıklarını, bazı gazetecilerin ise boğazında şiddetli yanma olduğunu bildirdi.

Sendika yetkililere, bölgedeki gazetecilerin ve kurtarma ekiplerinin sağlığı ve güvenliği için önlem almaları çağrısı yaptı.

Çöpler madenine 2022 yılında siyanür sızıntısı nedeniyle en üst sınırdan çevreyi kirletme cezası kesilmişti.

Bakan Bayraktar soruşturmaların adli ve idari yönden sürdüğünü söyledi:

“Adli süreç konusunda 6’sı tutuklu, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest olmak üzere 9 kişi hakkında cezai ve adli işlemler devam ediyor, bu sayı artabilir.”

Aralarında firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 kişi tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

SSR Madencilik’in Türkiye müdürü de gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı.

İstanbul Barosu da olaya sebebiyet verdiği gerekçesiyle eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile madenin sahibi şirket olan Anagold hakkında suç duyurusunda bulundu.

Şirketin hisseleri yüzde 50’den fazla düştü

Hisse senetlerinin değer kaybı, şirketin piyasa değerinde 1,3 milyar dolarlık bir düşüşe neden oldu.

Olayla ilgili Maden Mühendisleri Odası eski başkanı Mehmet Torun : “Bu felaket göz göre göre gerçekleşti. Bu bir cinayet çünkü bilerek yapıldı. Birileri para kazanacak diye bu ülkenin baştan aşağı zehirlenmesine izin verildi. İki yıl önce de siyanür sızıntısı olduğunda bir ceza kesildi ancak cezadan sonra şirket hemen iki kat kapasite artışına gitti.”

“Yıllardır o dağ patlatıldı, içinden altın çıkarıldı, üst üste yığıldı ve atıklar, aynı çöp dağı gibi bir kenara yığıldı. Şimdi siyanürle yıkanmış bu devasa kütle Fırat Nehri’ne doğru akıyor.

“Korkunç bir çevre felaketi. Binlerce yıldır Mezopotamya’yı sulayan nehri resmen zehirliyoruz. Sızıntı olmamasına inanmak isterim ama ne kadar güvenebiliriz bilemiyorum.””

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Dursun Kahraman ise “Sabırlı deresini kapattıklarına göre demek ki dereye, toprağa ve yeraltı sularına da bulaştı. Peki, bu alanın temizliği nasıl yapılacak? Orada tarım yapılıyor, sulama yapılıyor, vatandaşlar yeraltı kuyularını kullanıyor” dedi Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, “İlk bilgilere göre toprak ne yazık ki ocağın içine doğru kayıyor. Kaybolan kişilerin toprak altında kaldığını düşünüyoruz. Dokuz kişinin kaybolduğu söyleniyor ama biz artmasından korkuyoruz” dedi.

Yüksel, bölgeden paylaşılan videoya bakıldığında ya madenin projesinde ya da uygulanmasında bir hata olduğunu, bunun basit bir doğa olayıyla açıklanamayacağını söyledi:

“Bilim ve teknik yapılması gerekenleri çözmüştür ama bunun kâr hırsıyla uygulanmaması kabul edilemez. İnsan hayatına rağmen bir ekonomik faaliyet yapılmaz.”.