“Emzirmenin önemi her zamankinden daha kritik”

1992 yılından bu yana her yıl kutlanan 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftasında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yazılı bir açıklama yaptı.

Russell ve Ghebreyesus, ortak açıklamalarında, “Küresel krizler, milyonlarca bebek ve çocuğun sağlık ve beslenmesini tehdit etmeye devam ederken hayata muhtemel en iyi başlangıç olarak emzirmenin yaşamsal önemi her zamankinden daha kritik” dedi. Açıklamada paylaşılan bilgilere göre, dünyadaki bebeklerin sadece yarısından azı hayatlarının ilk bir saatinde emziriliyor, bu da bebekleri hastalık ve ölüm riskine daha açık hale getiriyor. Diğer bir deyişle, yeni doğan her 5 bebekten 3’ü hayatlarının ilk bir saatinde emzirilmiyor.

Aynı veriler, dünya çapında hayatlarının ilk altı ayında emzirilen bebeklerin oranının ise yalnızca yüzde 44 olduğunu ortaya koyuyor. Dünyadaki çocuk ölümlerinin yüzde 45’inin yetersiz beslenme ile bağlantılı olduğunu gösteren DSÖ’nün verileri ise “eğer dünyadaki tüm çocuklar ideal olarak 0-23 ay arasında emzirilirse her yıl 820 binden fazla 5 yaş altı çocuğun hayatının kurtulabileceğine” işaret ediyor.

DSÖ ve UNICEF de bu bağlamda yaptıkları açıklamalarında hükümetlere çağrıda bulunarak “özellikle acil durum koşullarında yaşayan en kırılgan ailelere yönelik emzirme politikaları ve programlarını korumak, geliştirmek ve desteklemek için daha fazla kaynak ayrılmasını” talep etti.

“İyi beslenme bir çocuk hakkıdır”

UNICEF İcra Direktörü Russell ve DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, ayrıca başta çocuklar olmak üzere yüz binlerce insanın gıda güvensizliği yaşadığı Afganistan, Ukrayna, Yemen, Somali Yarımadası ve Sahra Çölü’nün güneyine (Sahel) atıfla “emzirmenin hastalığa ve tüm yetersiz beslenme türlerine karşı güçlü bir savunma hattı oluşturduğunu” söyledi.