03 Ağu Ekonomik sıkıntılar üniversite tercihlerini de etkiliyor
Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar sebebiyle öğrenciler evlerine yakın olan üniversiteleri tercih ediyorlar. İstanbul’da öğrenciler, devlet yerine burslu vakıf üniversitelerini tercih etmeyi daha hesaplı buluyorlar.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ardından tercihler 5 Ağustos Cuma günü sona erecek. Öğrenciler uzun süredir hazırlandığı ve hayallerini kurduğu üniversitelere girmeye çalışacak. Ancak ülkenin ekonomik durumu bu tercih döneminde öğrencilerin ve velilerin seçeneklerini önemli oranda etkiliyor. Özellikle büyük şehirlerde okuyan öğrenciler şehir dışında bir üniversite yazmak yerine bulundukları kentlerde yüzde 50 burslu vakıf üniversitesini tercih ediyor. Bazı öğrenciler ise yaşadıkları kente yakın şehirlerdeki üniversitelerde okumaya sıcak bakıyor. Kira, yol parası, yemek masrafı gibi birçok kalemden oluşan artışlar öğrencileri ve velileri bu duruma itiyor.
Burslu vakıf daha sıcak
Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal İstanbul’da bu durumla sıklıkla karşılaştıklarını aktardı. Ünsal şunları söyledi: “İstanbul’daki öğrenciler şehir dışında bir üniversite okumak yerine yüzde 50 burslu bir vakıf üniversitesini daha çok tercih ediyor. Bu durum özellikle ekonomik temellere dayanıyor. Yol, kira, yemek masrafları öğrencileri ve velileri buna itiyor. Vakıf üniversiteleri daha makul geliyor. Geçen yıllara göre bu durumu çok daha net gözlemliyoruz. Daha önceki yıllarda olmadığı kadar bu yönde sorular geliyor.”
Ekonomik sıkıntıların tercihleri etkilediğini aktaran İzmir’de görev yapan rehberlik uzmanı Erkal Günel ise şunları söyledi: “İyi okulları kazanma imkânı olan öğrenciler buna yönelmiyor. Örneğin ilk 10 binde yer alan öğrenciler için bu durumu söyleyemeyiz. Ama diğerleri için durum tamamen ekonomik. Bulunduğu yer ya da en yakın kentler tercih ediliyor. İzmir’de yaşayan Manisa’yı, İstanbul’da yaşayan Kocaeli, Yalova gibi kentleri tercih etmek istiyor. Durum tamamen ekonomik sıkıntılardan kaynaklı.”
Ekonominin etkisi
Ankara’da görev yapan Eğitimci Alper Eraldı ise genellemenin doğru olmadığını ama bu durumun çok sık yaşandığını söyledi. Eraldı şunları ifade etti: “Ekonomik koşullar öğrencileri çok etkiliyor. Vakıf üniversitesi yazmak isteyenler çekiniyor. Yakın şehir tercih etme eğilimi hep vardı ama geçen yıl 10 kişiden 1’se bu yıl 10 kişiden 6’ya yükseldi. Özel bir üniversite yazacaksam yaşadığım şehirde yazayım, başka şehirde yaşayacaksam devlet olsun diyenler var. Ev kirası çok önemli bir yer tutuyor. Yakın yerleri yazıp ailemle yaşarım diyen de oluyor. Aileler yurt çıksa gönderir ama o da çok zor. Ya yurt çıkmazsa korkusu var.”
Bu durum elbette sadece büyük şehirler için de geçerli değil. Pegem Akademi Çorum Şubesi’nden bir yetkili ise tercih döneminde karşılaştıklarını şöyle anlattı: “Öğrencilerin önemli bir kısmı şehir dışında okumak istiyor ama veliler tamamen yakında veya Hitit Üniversitesi’ni tercih etmek istiyor. Özellikle Samsun, Amasya ve Kırıkkale tercihini bu yıl çok görüyoruz. Tabii öğrencilerin ağzında da hiç olmadığı kadar ekonomik sıkıntılar duyuyoruz. Eskisi gibi üniversite mezunu olunca meslek sahibi olmak da kolay olmayınca öğrenciler de buna yöneliyor. Çalışıp Hitit Üniversitesi’nde okumak isteyen öğrencilerle çok karşılaşıyoruz. Çok fazla para harcamayayım diyenler de var.”