Dünyanın ilk yapay zekâ partisi, seçimlere hazırlanıyor

Danimarka’da, lideri ve politikaları tamamen yapay zekâ ürünü olan yeni bir siyasi parti genel seçimlerde aday olmak için çalışıyor.

Yapay zekâ; tasarım, sanat, reklam, animasyon gibi yaratıcı alanlardan sağlık, çiftçilik, güvenlik, trafik, eğlence, güzellik gibi birçok alana uzandı; hayatımızın her noktasına nüfuz etmeye başladı. Danimarkalı seçmenlerin 2023’teki seçimlerde bu deneyimi yaşaması olası. Belki de dünyada yapay zekânın siyasete girdiği ilk ülke de Danimarka olabilir.

 

Yapay zekâlı lider fikri, sanatçı kolektifi Computer Lars‘a ait. Parlamentoya girme hedefiyle Synthetic Party (Sentetik Parti) isimli bir parti kuruldu. Partinin liderliğini ise sembolik bir yapay zekâlı liderin yapmasına karar verildi. Parti üyeleri, tasarladıkları sistemle yapay zekanın 1970’den bu yana ülkedeki tüm marjinal partilerin yayınlarını analiz etmesini sağlayarak merkez partilere inanmayan sade vatandaşın siyasi eğilimlerini temsil edecek bir model oluşturdukları iddiasındalar.

 

Bu parti, oy kullanmayı reddeden kitleye ulaşmak istiyor

Kolektif, Danimarka’da mevcut siyasetçilerin hiçbiri tarafından temsil edilmediğine inanan ve bu yüzden oy kullanmaya gitmeyen %15’lik kitleye ulaşmayı umuyor.

 

Sentetik Parti’nin vaatlerinden biri, temel geliri ayda 100.000 kron (yaklaşık 13.400 ABD Doları) seviyesine yükseltmek. Bu miktarın, ülkedeki ortalama maaşın iki katından fazla olduğu düşünüldüğünde, bu gerçekleşmesi mümkün bir vaat gibi durmuyor.

 

Kolektif aynı zamanda Birleşmiş Milletler’e “insanların ve algoritmaların şimdi olduğundan daha doğrudan bir şekilde bir arada var olmasını” sağlayacak yeni bir 18. sürdürülebilir kalkınma hedefinin eklenmesi çağrısında bulunuyor. Parti seçildiği takdirde, hem insanların hem de yapay zekanın ihtiyaç ve endişelerini “demokratik bir ortamda” ele almak için algoritmaların kullanımını geleneksel siyasi sisteme dahil etmeyi istiyorlar.

 

İlgilenen vatandaşlar, Sentetik Parti’nin Discord’daki AI modeliyle doğrudan etkileşime girebiliyor. Parti üyeleri önümüzdeki ay “insan izleyiciler için” ilk mitinglerini gerçekleştirmeyi planlıyor.