Dünya, “okyanus acil durumunun” ortasında

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın bir “okyanus acil durumunun” ortasında olduğunu ilan etti ve hükümetlerin, okyanus sağlığını iyileştirmek için daha fazlasını yapmaları gerektiğini açıkladı.

Portekiz’in başkenti Lizbon’da, 20 ülkeden küresel liderlerin ve devlet başkanlarının katıldığı BM okyanus konferansının açılışında konuşan António Guterres, “Maalesef okyanusu hafife aldık ve bugün okyanus aciliyeti dediğim şeyle karşı karşıyayız. Durumu tersine çevirmeliyiz” dedi. Yükselen deniz seviyeleri, okyanusların ısınması, asitlenme ve plastik kirliliği karşısında dünyanın mevcut gidişatını değiştirmesi gerektiğini de vurguladı.

 

Deniz kirliliği artıyor ve son 50 yılda popülasyonları yüzde 70’ten fazla düşen köpekbalıkları ve vatozlar da dahil olmak üzere denizlerdeki balık türleri azalıyor. Dünyadaki atık suyun yaklaşık yüzde 80’i arıtılmadan denize deşarj olurken, her yıl okyanuslara en az 8 milyon ton plastik girerken, karasal sınırların ötesindeki açık denizlerin yüzde 64’ünün sadece yüzde 1.2’si korunuyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün 2021’deki küresel iklim raporuna göre, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanusların ısınması, okyanus asitlenmesi ve seragazı konsantrasyonlarının tümü geçen yıl rekor seviyelere ulaştı.

 

Guterres, “Kuvvetli önlemler olmadan plastik, 2050 yılına kadar okyanustaki tüm balıklardan daha ağır basabilir. Sağlıklı bir okyanus olmadan sağlıklı bir gezegene sahip olamayız” açıklamasında bulundu. Ülkeleri uyardıktan sonra ise konuşmasına anadili olan Portekizce ile ülkenin en tanınmış şairlerinden Fernando Pessoa’dan alıntı yaparak başladı. Genel sekreter, 2017’deki son BM Okyanus konferansından bu yana olumlu haberlere atıfta bulundu. Ancak hükümetlere küresel sağlık konusundaki hedeflerini yükseltmeleri için çağrı yaptı: “Hepimizin birlikte yapması gereken çok şey var. Sağlıklı ve üretken bir okyanus, ortak geleceğimiz için hayati önem taşıyor.”