Dünya bu yılın sürdürülebilir kaynaklarını tüketti

Dünyanın yıl içinde sürdürülebilir bir şekilde sağlayabileceği tüm doğal kaynaklar 28 Temmuz’da tüketilirken Türkiye ise kaynaklarını 22 Haziran’da, dünya ortalamasından daha erken bitirdi.

Küresel Ayak İzi Ağı 1970’den bu yana her yıl, ekolojik kaynakların tüketiminin, dünyanın o yıl sağlayabileceği kapasiteyi aştığı günü ifade eden Dünya Limit Aşımı Günü’nü hesaplıyor. EuroNews’in aktardığına göre 2022’de dünya genelinde, yıl sonuna kadar idare edilmesi gereken kaynaklar zamanından 5 ay önce, 28 Temmuz’da tüketildi. Küresel Ayak İzi Ağı listesine göre bu yıl en kötü performansı bir yıllık kaynakları 10 Şubat’ta bitiren Katar gösterdi. Türkiye ise ABD ve birçok Avrupa ülkesine göre daha iyi bir sonuç çıkarsa da kaynaklarını dünya genelinden 1 ay daha erken bitirdi. Buna göre Türkiye 22 Haziran’dan bu yana tüketim limitini aşmış durumda.

 

 

İnsanlık 1970’de yıllık tüketim hakkını 29 Aralık’ta, 1990’da 11 Ekim’de, 2022’de ise 28 Temmuz’da doldurdu. Son 50 yıldır Dünya Limit Aşımı Günü’nün bir önceki yıldan daha geç geldiği bir istisna 2020 yılında yaşandı. Covid-19 kısıtlamaları ve karantina uygulamaları nedeniyle 2020’de dünyanın kaynakları 22 Ağustos’ta tükendi. Küresel Ayak İzi Ağı, Dünya Limit Aşımı Günü’nü Birleşmiş Milletler verilerine dayanarak hesaplıyor. Buna göre, kişi başına ekolojik ayak izi (gıda, ulaşım, barınma vb. için gerekli yüzey alanı miktarı) ve dünyanın kişi başına biyokapasitesi (ekosistemlerin kendini yenileme kapasitesi) karşılaştırılıyor.

 

Küresel Ayak İzi Ağı’na göre 2050 yılı kaynaklarını 31 Aralık’a kadar kullanabilmemiz için Dünya Limit Aşımı Günü’nü her yıl 6 gün geciktirmemiz gerekiyor.