Dünya 10 yıl içinde 1.5 derece karbon bütçesini aşacak

Yeni bir BM raporuna göre, hükümetlerin mevcut iklim planları nedeniyle dünya, önümüzdeki 10 yıl içinde 1.5 derece hedefi için karbon bütçesini aşacak. 

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 1.5 Derece Özel Raporu, küresel sıcaklık artışını 1.5 derecede sınırlama şansını sürdürmesi için dünyanın 500 gigatondan fazla karbondioksit üretemeyeceğini ortaya koymuştu.

Ancak BM tarafından hükümetlere sunulan yeni bir rapor, hükümetlerin mevcut iklim hedeflerini (NDC’ler) karşılasalar bile 2030 yılına kadar yaklaşık 430 gigaton üreteceklerini söylüyor.

2030’dan sonra geriye sadece 70 gigaton kalıyor. Bu yörüngede, 70 gigaton sadece iki yıl içinde üretilebilir.

Glasgow’daki COP26 iklim görüşmelerinde, tüm ülkeler birbirlerinden 2030 iklim hedeflerini “yeniden gözden geçirmelerini ve güçlendirmelerini” isteme konusunda anlaşmışlardı.

Ancak çok azı bunu yaptı ve dünyanın en büyük yayıcılarından hiçbiri hedeflerini iyileştirmeyi önermedi.

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, hiçbir hükümetin iklim planlarının küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamaya uygun olmadığını buldu.

COP26’da, 2020’lerde emisyon azaltımlarını artırmak için bir BM çalışma programı oluşturuldu, ancak COP27’de ülkeler yalnızca bu görüşmeleri nasıl başlatacaklarını tartıştı.

Hükümetlerin emisyonları yeterince hızlı bir şekilde azaltamayacakları düşünülürse, IPCC’nin 2018 raporu, uzun vadede dünyanın teknolojiler yoluyla saldığından daha fazla karbondioksiti atmosferden uzaklaştırmasına güvendiğini ortaya koydu.

Ancak rapor bu teknolojinin bu tür teknolojilere güvenmenin ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama yeteneği açısından büyük bir risk olduğu konusunda uyarıda bulundu.