13 Haz DSÖ’den uyarı: tütün salgını
Yaygın tütün kullanımı için “tütün salgını” ifadesini kullanan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yılda 8 milyondan fazla insanın tütün kaynaklı olarak hayatını kaybettiğini açıkladı.
“Tütün: Gezegenimizi zehirliyor” raporunu yayımlayan DSÖ, tütünün üretim ve tüketiminin yıllık 80 milyon ton karbon salımına neden olduğunu belirtirken tütün kullanımının yılda 8 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve bunların 1,2 milyonunun pasif içicilikten kaynaklandığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü, tütünün gezegene verdiği zararlara dikkat çekiyor. Tütün üretimi için yıllık 22 milyar ton su kullanılıyor; dünya genelinde her yıl orman alanlarının yüzde 5’i tütün yetiştirmek için ormansızlaştırılıyor. Sigara tüketimiyle 2 milyon ton paket atığı oluşuyor ve her yıl 4,5 trilyon izmarit çevreye saçılarak su ve toprağı zehirliyor hatta orman yangınlarına neden oluyor. Tütünün üretiminden tüketimine endüstriyel yaşam döngüsü yıllık toplam 25 milyon ton atığa neden oluyor.
Ancak tütün kullanımı dünya genelinde istikrarlı bir şekilde düşüyor. DSÖ’nün araştırmasına göre, 2000 yılında, dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri (yüzde 32,7) tütün kullanıcısıyken, tütün kullanımının kontrolüne yönelik çalışmalarla 2020 yılına kadar bu oran dörtte birden aza (yüzde 22,3) indi. Mevcut çabaların tüm ülkelerde devam etmesi halinde oranın 2025’te beşte bire ineceği tahmin ediliyor.
Türkiye’de tütün kullanan erkeklerin oranları azalırken kadınların oranı artıyor
Türkiye’de 2020 verilerine göre, tütün ürünleri kullananların oranı yüzde 30,7. Erkeklerde oran yüzde 42,1; kadınlardaysa yüzde 19,2. Rapor, 2000 yılından itibaren ülkelerde tütün kullanım oranının kadın ve erkekler arasında nasıl değiştiğini gösteriyor. Buna göre Türkiye’de erkekler arasında tütün kullanım oranları düşerken kadınlar arasında artıyor.