DSÖ’den maymun çiçeğine yönelik açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Medya Sorumlusu ve Sözcüsü Carla Drysdale son günlerde artan Covid-19 salgını ve Maymun Çiçeği virüsüne ilişkin konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği salgınını ‘uluslararası önem arz eden halk sağlığı acil durum’ ilan etti. DSÖ Medya Sorumlusu ve Sözcüsü Carla Drysdale, Covid-19 salgını için, ‘’bilimsel topluluklar, siyasi liderler ve halk arasında Covid-19 risk algısında büyük bir kopukluk’’ olduğunu söyledi. Maymun Çiçeği virüsü için ise uyardı: ‘’Doğru gruplarda doğru stratejilerle durdurulabilir.’’

Covid-19 salgının son haftalardaki yükselişine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Drysdale ‘’İlk olarak, BA.4 ve BA.5 gibi Omicron’un alt varyantları; dünya çapındaki vaka, hastaneye yatış ve ölüm dalgalarını artırmaya devam ediyor’’ dedi ve ekledi: ‘’İkincisi, gözetim -test etme ve sıralama dahil- önemli ölçüde azaldı ve bu da varyantların bulaşma, hastalık özellikleri ve karşı önlemlerin etkinliği üzerindeki etkisini değerlendirmeyi giderek zorlaştırdı. Üçüncüsü, teşhis, tedaviler ve aşılar etkin bir şekilde uygulanmıyor. Virüs serbestçe yayılıyor ve ülkeler, hem akut vakalar için hastaneye yatış hem de insanlar açısından hastalık yükünü kapasitelerine göre etkin bir şekilde yönetmiyor. Son olarak bilimsel topluluklar, siyasi liderler ve halk arasında Covid-19 risk algısında büyük bir kopukluk var.”

“Maymun Çiçeği durdurulabilir”

Drysdale, ‘’Salgın, hakkında çok az şey anladığımız ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ndeki kriterleri karşılayan yeni bulaşma yolu ile hızla dünyaya yayılmıştır’’ dedi ve ekledi:

 

‘’Salgın ancak doğru gruplarda doğru stratejilerle durdurulabilir. Bu nedenle, tüm ülkelerin, etkili bilgi ve hizmetler tasarlamak, sunmak ve etkilenen toplulukların sağlığını, insan haklarını ve onurunu koruyan önlemleri benimseyerek çalışması çok önemlidir’’ dedi.