Dört Cumhurbaşkanı adayı yarışacak: Kılıçdaroğlu, İnce, Erdoğan ve Oğan

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için gerekli koşulları yerine getiren adayları belirleyerek ilan edilmek üzere Resmi Gazeteye gönderdiklerini açıkladı: Alfabetik sırayla, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan.

YSK seçmenler tarafından aday gösterilme koşulu olan 100 bin imzayı toplayan İnce ve Ogan’ın da katılmasıyla 14 Mayıs’ta dört adayın yarışacağının kesinleştiğini açıkladı.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan, sırasıyla, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı tarafından aday gösterilmişlerdi.

Seçmenler tarafından aday gösterilenler

Seçmenler tarafından aday gösterilenlerden yalnızca Muharrem İnce ve Sinan Ogan 100 bin imza sınırını aşabildi. Diğerleriyse yasa gereğince yarış dışında bırakıldı.

AA’nın haberine göre Yener, YSK’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden başvurusu kabul edilenler için 22 Mart’ta başlayan teklifte bulunma sürecinin bugün saat 20.00 itibarıyla sona erdiğini bildirdi.

Yener’in verdiği bilgiye göre, adayların topladıkları imza sayısı büyükten küçüğe doğru: Muharrem İnce için 114 bin 661, Sinan Oğan için 111 bin 508, Muhammed Ali Fatih Erbakan için 69 bin 255, Doğu Perinçek için 27 bin 61, Yakup Türkal için 3 bin 137, Erkan Trükten için 2 bin 589, Tevfik Ahmet Özal için 1544, İrfan Uzun için 1263, Halil Murat Ünver için 538, Hilmi Özden için 478 ve Davut Turan için 122 oldu.

Yener, YSK’nin seçim takvimine göre, cumhurbaşkanı geçici aday listesinin Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla itiraz sürecinin başlayacağını, itirazların YSK tarafından karara bağlanmasının ardından 31 Mart’ta cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacağını ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda döneminin başlayacağını duyurdu.

 

bianet