Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’dan altın değerinde tavsiyeler

Dünya Girişimcilik Yarışması Türkiye finalisti ve Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan “Kariyer Alternatifi Olarak Girişimcilikte Başarı Sırları” konulu söyleşiye katılarak deneyimlerini İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı.

Üniversitemiz Tepekent Kemal Gözükara Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleşen söyleşiye Mütevelli Heyet Başkanımız Özgür Gözükara, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Akdemir, fakülte dekanları, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Yerel ve küresel alanda önemli iş insanı ve girişimcilerinden olan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’ın girişimcilik deneyimlerini anlattığı söyleşide zaman zaman tebessüm ettiren anlar da yaşandı. Öğrencilerle iş dünyasındaki tecrübelerini paylaşan Davut Doğan deneyimlerinden yola çıkarak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

“Parlak bir geleceği kendimiz inşa edebiliriz”

İlk olarak söyleşide konuşan Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Ali Akdemir parlak bir geleceği inşa etmenin kendimize bağlı olduğunu ifade ederek Davut Doğan’dan girişimcilik anlamında çok şey öğreneceğimizi ifade etti.

Prof. Dr. Ali Akdemir, “Parlak bir geleceği kendimiz inşa edebiliriz. Geleceğin güzel gelmesini beklemek yerine, geleceğimizi kendimiz inşa etmeliyiz. O nedenle Davut Doğan’dan öğreneceğimiz çok şeyler var. İstanbul Arel Üniversitesi olarak girişimci yetiştirmeyi misyon edinen bir üniversiteyiz. O nedenle Sayın Davut Doğan’dan çok çarpıcı girişimcilik sırlarını öğrenelim” dedi.

“Hedeflerinizi ne kadar erken belirlerseniz eğitim hayatınızda o kadar başarılı 0lursunuz”

Etkinlikte konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez, kariyer planlamasının önemine değinerek Üniversitemizde düzenlenen bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ercan Gegez, “Okula adımınızı attığınız ilk günden itibaren mezun olacağınız ve işe gireceğiniz zamanı düşünerek hareket etmeniz gerektiğine inanıyorum. Kariyer planınızı ne kadar erken yaparsanız, hedeflerinizi ne kadar erken belirlerseniz ileride mutlu olmayacağınız bir mesleği seçmek durumunda kalmazsınız. Üniversitelerde bu şekilde yapılan üst düzey toplantıların sizlerin iş kariyerinizi yönlendirmede çok önemli olduğuna yürekten inanıyorum. Sayın Davut Doğan ile Üniversitemiz arasında özel bir bağ var. Doğanlar Holding ile İstanbul Arel Üniversitesi iki kardeş kurum gibi çalışan Türkiye’nin önemli değerleri arasında yer alıyor. Bu kadar yoğun mesaileri içerisinde aramıza gelmeleri bizi çok mutlu etti. Sizlere çok büyük destek olacağına, ışık göstereceğine inanıyorum”  şeklinde konuştu.

“18 yaşında devlet memuru oldum”

Açılış konuşmalarının ardından sahneye çıkan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan konuşmasına kendisini tanıtarak başladı. İlköğretim ve lise eğitimini tamamladıktan sonra 18 yaşında devlet memuru olduğunu ifade eden Davut Doğan, bir süre sonra devlet memurluğunun kendisine göre olmadığını düşünerek istifa ettiğini dile getirdi. Daha sonra kardeşleri ile beraber ilk girişimine imza attığını söyleyen Davut Doğan, Doğtaş’ın kuruluş hikayesinin 80 metrekarelik bir dükkânda başladığını anlattı. Konuşmasının devamında yoksul bir aileden geldiğini ifade eden Davut Doğan, ürettikleri mobilya ürünlerini köylere giderek sattıklarını ve ticarette başarılı olduklarını da sözlerine ekledi.

“Hayal kurun ve hayallerinizle ilgili araştırma yapın”

Hayat tecrübelerinden yola çıkarak öğrencilere önemli nasihatlerde bulunan Davut Doğan hayal kurmanın yanı sıra araştırmacı olmanın girişimcilikte önemli rol oynadığını söyledi.

Davut Doğan, “Hayalini kurmakla başlıyor her şey. Bana göre girişimci hayalini gerçeğe dönüştüren kişidir.  İkincisi araştırıyoruz. Hepinizi tavsiye ederim. Çünkü araştırmalarım sayesinde 2 yılda ödemesiz kredilerin var olduğunu öğrendim. Bunu alan kişilere gittik, görüştük. Teşvikleri araştırdığımız zaman Türk Kalite Belgesi ile ilgili teşvikleri buldum, tespit ettim. Yurtdışı pazarlarla ilgili çok araştırmalarımız oldu. Araştırmacı olmak çok önemli” dedi.

“Hatalar en iyi öğretmendir”

Samimi konuşması ile başarısız olduğu girişimleri de anlatarak zaman zaman katılımcıların yüzünü güldüren Davut Doğan, yapılan hatalardan ders almanın çok önemli olduğunu söyledi.

Mobilya sektörünün ardından arkadaşları ile beraber sucuk üretmeye karar verdiklerini ifade eden Davut Doğan burada başarılı olamadıklarını ve bu yatırımdan kendilerine sadece iki tane soba kaldığını söyleyerek, “Bilmediğin işe girip takip etmezsen, çalışacağın doğru adamları seçmezsen, finansı iyi yönetemezsen batarsın. Biz de öyle yaptık” şeklinde konuştu.

Her krizin aynı zamanda bir fırsat olduğunu sözlerine ekleyen Davut Doğan krizleri fırsata çevirmenin yollarını bulmak için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

“Güçlü bir özgeçmişe ihtiyacınız var”

Kariyer konusunda öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Davut Doğan başarılı olmak için kişisel gelişimin önemli olduğunu vurguladı.

Doğan, “Güçlü bir özgeçmişe ihtiyacınız var. Her sene üniversitelere milyonlarca öğrenci giriyor. Bu demek oluyor ki milyonlarca rakibiniz var. Onun için özgeçmişinizi güçlendirmenizi öneririm. Stajlarınızı yapmanızı, mutlaka ikinci bir dili öğreniyor olmanızı, sosyal olmanızı öneririm” dedi.

Doğan’ın önemli tavsiyelerinin ardından söyleşi soru-cevap kısmı ile devam etti. Burada hayatının dönüm noktaları ile ilgili bilgiler veren Doğan, etkinliğin sonunda öğrencilere “İşte Tecrübelerim” isimli kitabını imzalayarak armağan etti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez’in, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.