Dijital platformlar sektörü olumlu etkiliyor

Disney Plus, Türkiye’ye geldi. Disney, Netflix, HBO Max’in büyük bir hızla Türkçe orijinal içerik üretmekte giriştiği yarış, ister istemez Türkiye’deki dizilerin prodüksiyon ve çekim koşullarını değiştiriyor. Bu rekabetin çalışanlar için olumlu olduğu gözlemleniyor.

Disney+, 14 Haziran itibarıyla orijinal yapımlarıyla artık Türkiye’de. Sekiz yıldır Türkiye’de olan Netflix’in ilk orijinal Türk yapımı olan Hakan Muhafız 2018 yılında platforma gelmişti. HBO Max’in ise bu yıl sonunda orijinal içerikleriyle Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Bu üç ABD’li platformun büyük bir hızla Türkçe orijinal içerik üretmekte giriştiği yarış, ister istemez Türkiye’deki dizilerin prodüksiyon ve çekim koşullarını değiştiriyor.

 

Bu rekabetin yapımcılar, yazarlar ve set çalışanları açısından olumlu yanları olduğu gibi çalışma şartlarında da iyileşmeler görülüyor. Halen geliştirilmeye en açık alanlar ise Türkiye’de üretilen dizilerin içerikleri, insan sermayesine yatırım yapılması ve çalışma şartları açısından televizyon da dahil olmak üzere bütün yapımların uluslararası standartlara çıkarılması.

 

ABD’li video sitelerinin yanı sıra Türkiye’de BluTV, puhutv, Gain ve Exxen gibi yerel platformlar da kendi içeriklerini uzun zamandır üretmekte. Televizyon kanallarının da son sürat çekimlerine devam etmesiyle bu rekabetin sektöre en büyük yansıması nitelikli iş gücüne olan talebin artması oldu.

 

Ünlü oyuncuların son zamanlarda tercihlerini daha prestijli buldukları için dijital platformlardan yana yapması, televizyonların oyuncu bulmakta zorluk çekmesine neden oluyor. Tek büyük eksik oyuncu seçiminde yaşanmıyor, yönetmenle beraber dizinin yürütme ve karar alma mekanizması olan reji tarafı ve set çalışanlarında da nitelikli iş gücüne ihtiyaç var.

 

Rekabetin yarattığı en olumlu sonuç ise sinema ve televizyon alanında eğitim görmüş ya da bu sektörde çalışan kişiler için iş olanaklarının artmış olması. Sektörde eski dönemlere kıyasla bu sayede iş bulmak daha kolay.

 

İstanbul Arel Üniversitesi’ne bağlı Arel Medya’dan Tuğba Tura, uzun yıllardır sette çalışan Sinema-TV mezunu Burhan Kaya’ya dijital platformların gelişiyle sektörde yaşanan değişimleri sordu. Kaya, Disney Plus’ın çalışanlarına çok iyi rakamlar verdiğini ve çalışma şartlarının iyi olduğunu belirtti.

 

“En düşük kaşe dizilerde veriliyor”

Şartların pandemiden önceye göre daha iyi olduğunu belirten Kaya, dijital işlerin ve televizyon sektörünün yine birbirinden ayrıldığını, dizilerde set çalışanlarına düşük ücret verildiğini belirtti.

 

Dijital platformların ve içeriklerin çoğalmasıyla sansür sorunu da gündeme gelmeye başladı. Dijital yayınlarda sansür konusunda herhangi bir problem olmayacağını belirten Kaya, sansürün sinemaya hakaret olduğunu söyledi.

 

90 dakikalık dizi mantığı değişir mi?

“Eskiden günde iki tane akşam dizisi vardı” diyen Kaya, daha fazla reklam koydukları için saatleri uzattılar ve teke düşürdüler. Daha düşük paraya daha çok para kazanılıyor mantık bu. Bu yüzden televizyonda süreler değişmez” ifadelerini kullandı.