Depremde can kaybı 38 bin 44’e yükseldi

Cumhuriyet tarihinin en fazla can kaybının yaşandığı Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde 12’nci güne girildi. Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’daki can kaybı 38 bin 44’e yükseldi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 38 bin 44 kişi yaşamını yitirdi.

Deprem Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’ı vurdu.

Geç başlayan arama kurtarma çalışmalarına devam edilirken, deprem bölgesinde yıkılan binalara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında aralarında müteahhitlerin de bulunduğu kişiler gözaltına alınmaya ve tutuklanmaya devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi’nce (AYM), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerde bireysel başvuru sürelerinin 3 ay boyunca durdurulması kararlaştırıldı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 71 ilin milli eğitim müdürleriyle deprem gündemli çevrim içi toplantı gerçekleştirdi. Özer, “Eğitimi ne kadar hızlı bir şekilde normalleştirirsek Türkiye’nin de normalleşmesiyle ilgili süreci hızlandırırız. 20 Şubat’ta 71 ilde eğitim öğretime başlayacağız” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, depremzede çocuklara yönelik koruyucu aile uygulamasına dair yaptığı açıklamada, ‘Bu süreçte kendi öz aileleri ya da yakınlarına ulaşmaya çalışacağız’ denildi.