Cumhuriyet gazetesinde yaşanan ‘çikolata kutusu’ krizi, üst düzey bir istifayla sonuçlandı

Cumhuriyet gazetesi sitesinin yayın yönetmenliğini yapan Mustafa Büyüksipahi istifa etti. Büyüksipahi, ‘çikolata kutusu’ iddialarına karşı ‘kesinlikle doğru’ ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesinde yaşanan ‘çikolata kutusu’ krizi, Cumhuriyet Vakfı yöneticisi Turan Karakaş, eski yayın yönetmeni Arif Kızılyalın, mali müdür Osman Selçuk Özer ve reklam müdürü Esra Bozok hakkında suç duyurusunda bulunulmasıyla başlamıştı. İddialara göre, bu üç isim bir e-ticaret firmasından ‘manipülatif’ haber karşılığında çikolata kutusunda para almıştı.

Sonrasında genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, vakıf başkanı Alev Coşkun ve yönetim kurulu üyeleri Işık Kansu ve İrfan Hüseyin Yıldız’ı eleştiren bir yazı kaleme almış, ancak bu yazı sansürlenerek yayımlanmamış ve Mollaveisoğlu görevden alınmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Cumhuriyet Vakfı’nın üç yönetim kurulu üyesi Turan Karakaş, Barış Doster ve Birol Başaran, Coşkun, Yıldız ve Kansu’yu istifaya çağırmıştı.

Daha sonra ise Barış Doster’in medya etiğiyle ilgili bir yazısı sansürlenmiş ve Doster’in yazılarına son verilmişti.

Yeni istifa

Bu gelişmelerden sonra haber sitesinin genel yayın yönetmeni Mustafa Büyüksipahi de para alındığı iddialarını doğrulayarak istifa etti.

Büyüksipahi, para karşılığı yayımlandığı iddia edilen haberlerden gazetenin yazı işleri ekibinin haberinin olmadığını dile getirdi. Yani Cumhuriyet’in emekçileri gazetecilik ilkelerine, kendilerine ve okura asla ihanet etmemiştir” dedi.

Konu hakkında bazı vakıf üyelerinin yanlış bilgilendirdiğini belirten Büyüksipahi, Söz konusu eylem tartışmaya kapalı bir şekilde doğrudur ve ortaya çıktığı andan itibaren utanca neden olmuştur” dedi.