Covid-19’a bağlı 5 ölümden 1’i sepsis

 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, koronavirüs nedeniyle gerçekleşen her 5 ölümden birisi sepsisten olduğunu açıkladı.

Vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolsüz, abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen sepsis, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, her yıl 50 milyon kişide sepsis geliştiğini belirterek “Dünyada gerçekleşen her 5 ölümden birisi sepsisten gerçekleşiyor. Sepsis vakalarının yüzde 40’ı çocuklarda gerçekleşiyor. Gerçekleri bilmezsek, öğrenilmesini sağlamazsak, bunlara karşı gerekli önlemleri almazsak başımıza gelenleri kabul etmekten başka çaremiz kalmaz” dedi.

 

13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle açıklama yapan Prof. Dr. Ünal, her yıl 50 milyon kişide sepsis geliştiğini anımsatarak “3 senede 612 milyon Covid vakası görüldü ve toplam ölüm 6,5 milyon. Bu ölümlerin de bir kısmı sepsis ile gerçekleşti. Kim biliyor?” diye sordu. Her yıl Covid nedeni ile gelişen sepsis vakaları hesap dışı bırakılsa bile 50 milyon kişide sepsis gelişiyor. Yani üç yılda yaklaşık 150 milyon sepsis vakası. 3 yıldaki toplam Covid vakalarının 4’te biri kadar. Kim biliyor?” diye konuştu.

Yüzde 40’ı çocuk

Ünal, özetle şunları söyledi: “Her yıl gelişen yaklaşık 50 milyon sepsis vakasının 11 milyonu kişi ölüyor. 3 senelik toplamı yaklaşık 33 milyon. Buna Covid-19’a bağlı viral sepsis vakaları veya Covid-19’a sekonder bakterial sepsis vakaları eklendiğinde toplam vaka ve toplam ölüm sayılarının daha yüksek olması kaçınılmaz. Dünyada gerçekleşen her 5 ölümden birisi sepsisten, sepsis vakalarının yüzde 40’ı çocuklarda gerçekleşiyor. Hastanelerdeki ölümlerde, hastane maliyetlerinde bir numaralı sebep sepsis, kim biliyor? Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların önemli bir kısmında sepsis gelişiyor ve yoğun bakımlardaki ölümlerin önemli bir kısmı sepsis nedeni ile gerçekleşiyor. Yoğun bakımlarda gerçekleşen sepsis ölümlerinin önemli bir kısmında neden antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar. Bunları kim biliyor? Antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların önlenebilmesi için gerekli stratejiler ne oranda uygulanabiliyor? Gerçekleri bilmezsek, öğrenilmesini sağlamazsak, bunlara karşı gerekli önlemleri almazsak/alamazsak başımıza gelenleri kabul etmekten başka çaremiz kalmaz. Gerçekleri öğrenmek ve öğretmek için lütfen sadece Dünya Sepsis Günü ile sınırlı kalmayalım.”