COP27 başladı

6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Taraflar Konferansı (COP27), iklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmayı sağlayacak kararların alınmasının beklendiği önemli bir zirve. Konferans’ta Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) taraf tüm ülkeler bir araya gelecek.

Taraflar Konferansı, UNFCCC’nin en üst karar alma forumu özelliğinde ve imzacı hükümetleri iklim değişikliği ve etkilerinin nasıl ortaklaşa ele alınacağını tartışmak ve bu konuda anlaşmaya varmak üzere yılda bir kez bir araya getiriyor. COP’un “tarafları” ise UNFCCC, Kyoto Protokolü veya Paris Anlaşması’nı imzalamış olan hükümetlerden oluşuyor. Dünya liderleri, bakanlar, müzakereciler, sivil toplum, şirketler, uluslararası kuruluşlar ve medya her yıl zirveye katılıyor.

 

Anlaşmaya varma çalışmaları, esas olarak, sürece şeffaflık ve daha geniş perspektifler getirmek için katılan “gözlemci” kuruluşlarla birlikte bakanları içeren müzakereciler arasında gerçekleşiyor. COP27, iklim değişikliği ve sonuçlarının küresel düzeyde katılımla –dünya liderleri, uzmanlar, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum ve medya– ele alındığı bir etkinlik olması ve ülkeleri bir arada hareket etmeye yönlendirmesi bakımından önem taşıyor. “Uygulama için birlikte” sloganı ile COP27’nin, konumu ve Afrika ülkelerinin iklim değişikliğinin en şiddetli etkilerinden bazılarına maruz kalması nedeniyle bir “Afrika COP”u olması bekleniyor.

 

2 haftalık müzakereler boyunca zirvede birçok etkinlik düzenlenecek. Bu etkinler her gün belirlenen tema kapsamında yapılacak. Zirvenin ilk iki gününde, 7-8 Kasım tarihlerinde Dünya Liderleri Zirvesi gerçekleşecek. UNFCCC’ye taraf olan ve zirveye katılan ülkelerin en üst düzey isimleri genel oturumda dünyaya seslenecek. Birçok ülke ve sivil toplum grubu, hükümetlerin liderler zirvesi için bir araya geleceği BM tarafından korunan “mavi bölge” içinde bölümler kurdu. Bu bölümlerde, tipik olarak bilim insanları, politikacılar, iş dünyası liderleri, ünlüler ve kampanyacılar fikir alışverişinde bulunabilecekleri etkinliklere katılıyorlar. Ancak, Pazartesi günü yapılacak etkinliklerin güvenlik gerekçesiyle, eğer bir devlet başkanı ziyarette bulunmayacaksa, iptal edileceği aktarıldı. Dünya Liderleri Zirvesi’nden sonraki ilk günün teması ise Finans (9 Kasım). Ardından sırasıyla Bilim Günü / Gençlik ve Gelecek Nesiller Günü (10 Kasım), Dekarbonizasyon Günü (11 Kasım), Adaptasyon ve Tarım Günü (12 Kasım), Toplumsal Cinsiyet Günü / Su Günü (14 Kasım), Enerji Günü / İklimi Güçlendirme Eylemi (15 Kasım), Biyoçeşitlilik Günü ( 16 Kasım), Çözümler Günü (17 Kasım) gelecek.

 

COP27’nin İklim Eylemi Merkezi adına hazırlanan takvim kapsamında, her gün belirlenen konuya dair farklı STK’lar, şirketler, yatırımcılar ve medya kuruluşları en fazla 40 dakika sürecek bir konferans düzenleyecek. Herkese açık olan etkinlikler UNFCCC’nin webcast sayfasından yayımlanacak.

Etiketler
, ,