Çin’deki sıcaklıklar daha hızlı artıyor

Çin’in Yunnan ve Hebei kentlerinde sıcaklıklar 44 dereceyi aştı. Çin’in 2021 iklim değerlendirmesi, geçen yıl kıyı su seviyelerinin 1980’den bu yana en yüksek seviyede olduğunu açıkladı.

Yeni yayımlanan yıllık iklim değerlendirmesinde, Çin’in hava durumu bürosu ülkeyi “küresel iklim değişikliğinde hassas bir bölge” olarak nitelendirdi. Sıcaklıklar ise 1951’den bu yana 0,26 derece  arttı. Aynı dönemde küresel ortalama ise 0,15 derece. Çin Ulusal İklim Merkezi (NCC) müdür yardımcısı Yuan Jiashuang, bir brifingde, “Gelecekte, Çin’deki bölgesel ortalama sıcaklıklardaki artış dünyadan önemli ölçüde daha yüksek olacak” dedi.

 

Değerlendirme, Çin’de değişen hava koşullarının su kaynaklarının dengesini etkileyeceği, ekosistemleri daha savunmasız hale getireceği ve mahsul verimini azaltacağı konusunda da uyarıda bulundu. Aşırı hava koşulları bu yaz da etkisini gösterdi. Isı dalgaları son haftalarda dünya çapında kuraklıklara ve orman yangınlarına neden oldu ve ortalığı kasıp kavurdu.

Bazı ülkelerde tarihsel olarak yüksek yağışlar da ölümcül sellere neden oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen ay iklim değişikliğine karşı “hiçbir ulusun bağışıklığı olmadığı” konusunda uyarmış, dünyanın şimdi “toplu eylem ya da toplu intihar” arasında seçim yapması gerektiğini söylemişti. Çin ayrıca 2021’de bitki örtüsünde 2001-2020 ortalamasına kıyasla %7,9’luk bir artış kaydetti ve değerlendirme, birçok bitki için büyüme dönemlerinin her yıl daha erken başladığını kaydetti.