Çin, iklim değişikliği nedeniyle risk altında

Yeni bir politika belgesine göre, Çin ekonomisi ve toplumu iklim değişikliği nedeniyle risk altında.

İklim değişikliği yalnızca uzun vadeli zorluklar yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Çin’i “ani ve aşırı” hava olaylarına karşı daha savunmasız hale getiriyor. Yeni yayımlanan ulusal iklim değişikliği uyum stratejisinde, “İklim değişikliği halihazırda Çin’in doğal ekolojik sisteminde ciddi olumsuz etkilere sebep oldu. İklim değişikliğinin etkileri ekonomide ve toplumda hissediliyor” denildi.

 

Belgede; bulaşıcı hastalıklar ve aşırı hava koşullarının halk sağlığı için artan bir tehlike oluşturduğu aktarıldı. Yine belgeye göre, Çin’deki bitki kuşakları kuzeye doğru kaymış durumda. Çin’de tarımı “optimize etmek” için eyleme geçilmesi tavsiyesi verilirken, daha yüksek verimli ve strese daha dayanıklı mahsuller de önerildi.

 

Belgede, permafrost erimesi, geri çekilen buzullar ve genişleyen buz göllerinin su kaynaklarını çoktan bozduğu ve kıyılarda kaydedilen yüksek deniz seviyelerinin de sel riskini artırdığı konusunda uyarıda bulunuldu. Taşkın kontrolünü ve su temini güvenliğini artırmak için nehirlerde ve göllerde izlemeyi güçlendirmede hedefler arasında yer alıyor ve Çin, seragazlarını 2030’a kadar zirveye çıkarmayı ve 2060’a kadar karbon nötr olmayı taahhüt etti.

 

Bununla birlikte, ekonomik büyümeyi sürdürmek ve kömür ağırlıklı enerji sistemini karbondan arındırmak arasında bir denge bulmaya çalışan ülkenin iklim taahhütleri uluslararası inceleme altına alındı.

Etiketler
,