Çin, gençlere ve çocuklara interneti kısıtlayacak

Çin’de de çocukların internet kullanımına yönelik yeni düzenlemelere başlanıyor. 18 yaşından küçük çocukların uygulama kullanımına ilişkin sınırlama için taslak yönergeler yayınlandı.

Çin, 18 yaş altı çocuk ve gençlerin internet bağımlılığını azaltmak amacıyla bu yaş grubunun çevrimiçi geçirdiği zamanı sınırlandırmaya hazırlanıyor.

Bu düzenleme kapsamında 18 yaş altı çocuk ve gençler geceleri akıllı telefonları üzerinden internete giremeyecek. 2 Eylül’de uygulamaya girecek düzenlemeye göre söz konusu yaş grubunda yer alan kullanıcılar 22.00 ile 06.00 saatleri arasında mobil internete erişemeyecek.

Ülkede internet düzenlemelerinden sorumlu olan Çin Siber Uzay İdaresi’nin (CAC) açıkladığı uygulama, bu yaş grubu için gün içindeki internet kullanımına da önemli kısıtlamalar getiriyor. Kurumun açıklamasına göre amaç, internet bağımlılığını azaltmak.

Düzenleme 18 yaş altını da kategorilere ayırarak farklı yaş grupları için ayrı uygulamalar öngörüyor. Buna göre, sekiz yaş altı çocuklar günde yalnızca 40 dakika çevrimiçi olabilecek. 16-17 yaş grubu içinse maksimum iki saatlik bir internet kullanımı düşünülüyor. Ancak ebeveynler isterse kontrol sistemini devre dışı bırakabilecek.

Çinli otoriteler daha önce de ülkede teknoloji sektöründe radikal düzenlemeler gitmişti. Pekin, 2021’de çocukların internette video oyunları oynamalarına da zaman kısıtlaması getirmiş ve yeni oyunların onaylanması sürecini dokuz ay boyunca askıya almıştı. Aralarında sektörün dev ismi Tencent’in de olduğu dijital oyun firmaları düzenlemeden ağır darbe almıştı.