Çiftçiler zor durumda: Ekin suluyorlar

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ekinler kendi gelişimi için gerekli olan suyu alamadığını söyleyen Sivas’ın Su şehir İlçesinde çiftçilik yapan Nejdet Şahin, “Gerektiğinde gübresini verir olgunlaşmasını beklerdik; ancak şu anki sıcaklıkta yağış oranları az olduğu için istemesek de ekinlere dışarıdan su müdahalesi yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Haber: Gizem Kızıl

Küresel iklim krizi nedeniyle sadece insanlar değil bitkiler de etkilenmeye başladı. Normal şartlarda Ekim-Kasım arası gerçekleştirilen buğday ekimini yaz aylarında toplayan çiftçiler bu sene hava sıcaklığının mevsim ortalamasının üzerinde artması nedeniyle büyük problemler yaşanıyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ekinlerin kendi gelişimi için gerekli olan suyu alamadığını belirten Sivas’ın Su şehir İlçesinde çiftçilik yapan Nejdet Şahin, “Normalde ekinler, kış ve ilkbahar aylarında gerekli miktardaki suyunu doğal yollardan alıyor; ancak yağışlar ve sıcaklık mevsim normallerinde ilerlemezse ekinler kendi gelişimi için gerekli suyu maalesef alamıyor. Bu sene, ilkbahar mevsimi çok yağışlı geçmedi. Sıcaklık seviyesi de normalin üstünde seyrettiği için ekin halen gelişimini tamamlayamadı” dedi.

Buğdayın gelişimi için gerekli suyun verilememesi nedeniyle ekinleri el yardımıyla “suladıklarını” belirten Nejdet Şahin, “Eskiden ekine toprak verimliyse, yağışlar dengede olduğu zaman dışarıdan çok fazla müdahale edilmezdi. Gerektiğinde gübresini verir olgunlaşmasını beklerdik; ancak şu anki sıcaklıkta yağış oranları az olduğu için istemesek de ekinlere dışarıdan su müdahalesi yapmak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu. Dışarıdan müdahale yoluyla ekinlere su verilmesinin “verimi” artırmadığını tam tersine ürünü yok olmaktan kurtardıklarını belirten Şahin, “Sulamanın ekinin olgunlaşmasında yüzde 30’luk bir etki ettiği, ekinin gelişimine uygun bir zemin yaratıyor. Eskisi kadar ekinlerden verim alınamıyor. Yetiştirilen ürünler, müdahale yoluyla verim oranında değişimler gözlemleniyor” ifadelerine yer verdi.

Çiftçi Şahin, doğal şartlarla gelişen buğday arasında farkların olduğuna değinerek, “Normal şartlarda, buğday yeterli miktarda su aldığı zaman verimi çok yüksek oluyordu. Ancak bu sene yağışlar yeterli olmadığı için, sıcaklıklar ekinlerin baş kısmını kavuracak derecede olduğu için verim gün geçtikçe azalıyor. Buğdayın yarım kalan gelişimi yeterli yağış alınmadığı zaman boyları bodur kalıyor, erkenden olgunlaşmaya başlıyor. Bu yüzden ekinlerin doğallığının yanında doğası da bozuluyor” şeklinde konuştu.