Çiftçiler topraklarını terk ediyor

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı istihdam izleme bültenine göre çiftçi sayısı 500 binin altına düşerek son yılların en düşük seviyesine geldi. Topraklarını terk eden çiftçilerinin tarla satışlarına en çok rağbet edenler, pandemi nedeniyle kırsala eğilim gösteren şehir insanları oldu.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman’ın verdiği bilgilere göre 2021 yılı içerisinde tarla satışları 722 bin, arsa satışları ise 480 bin adet oldu. Büyükduman, tarla satışlarının artmasının nedeninin kentlerdeki insanların da kırsaldan gayrimenkul satın almalarının olduğunu söyleyerek “Alımlarda ‘şu dünyada bir dikili ağacım olsun’ psikolojisi de etkili oluyor. Büyükşehirlerde almaya gücü yetmeyenlerin bazıları da tarla alımına yöneliyor. Yani işin biraz psikolojik yönü de var” diye konuştu.

 

Büyükduman, kentlerde oturup kırsalda tarla alanların genelde büyük çapta tarımsal üretime de katılmadıklarını, en fazla kendi ihtiyaçları için hobi amaçlı ekimler yaptığını ifade etti. Büyükduman’a göre tarla satışı artsa bile bu artışın tarımsal üretime pek bir katkısı yok.

Tarlalar yatırım aracı olarak görülüyor

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği (SEMDER) Başkanı Mustafa Altınkök de son yıllarda çiftçi sayısı azalırken tarla satışlarının arttığı yönündeki tespitin doğru olduğunu ifade etti.

 

Silivri, İstanbul’da yaşayıp tarla sahibi olmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor. “Silivri bölgesinde son 10 yıldır köylerdeki tarlalara karşı yoğun bir talep var” diyen Altınkök, “Bunun temel amaçlarından biri de insanların tarlaları bir yatırım aracı olarak görmesi. 5 yıl içinde kazanılan parayı görünce eşini dostunu da tarla almaya yönlendiriyor” ifadelerini kullandı.

 

Altınkök’ün tespitlerine göre tarla satışı artan yerlerde tarım artmıyor tersine azalıyor. Altınkök, “Tarla satışları artıkça çiftçilik yapmak zorlaşıyor. Birçok çiftçi, bir süre sonra örneğin çocuğunu evlendirmek için veya başka bir giderini karşılamak için tarlalarını elinden çıkarmaya başlıyor” diye konuştu.

Etiketler
, ,