Çiftçi tarımdan uzaklaşıyor

Artan girdi maliyetlerinin altından kalkamayan üretici, banka kredisi için tarım arazilerini ipoteğe veriyor. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Büyüktaş, on yıl önce bölgede 2,5 milyon olan çiftçi sayısının 500 bine düştüğünü söyledi.

Durmaksızın yükselen girdi maliyetleri çiftçiyi topraklarını bankalara ipotek etmeye zorlarken, üreticiler giderek tarımdan uzaklaşıyor. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası (AZMO) Başkanı Prof Dr. Dursun Büyüktaş son on yılda 2 milyona yakın çiftçinin tarımdan uzaklaştığını söyledi.

 

Çiftçi hep borçlu 

Antalya Ekspres’ten Dilan Eray’ın konuştuğu AZMO Başkanı Büyüktaş, “Çiftçi elindeki ürünü satamadığı ya da maliyetinden düşük fiyatlara sattığı için sürekli borçlu kalıyor,” diyor. “Bunun için de kredi çekiyor, kredi çekerken de toprağını ipotek ettiriyor. Borcunu ödeyemediğinde de toprakları elinden gidiyor” diyerek çiftçinin mülksüzleşme sürecini özetliyor.

 

Büyüktaş, “Maalesef bu durum Türkiye’nin kanayan yarası haline geldi. Sadece çiftçi değil, toplumun birçok kesimi bankalara borçlu durumda” diyor.

 

İki milyon çiftçi üretimden çıktı

Borçlarını ödeyemeyen çiftçinin üretimden çekildiğini belirten Büyüktaş çiftçinin toprakla ilişkisinin tarım dışına kaydığına dikkat çekiyor: “Toprağını satan da var, tarım arazisinin imara açılmasını bekleyen de var.” AZO Başkanı rant ve finansın aşırı karlılığının üretim açısından yaratttığı çarpıklığı şu sözlerle vurguluyor: “Bir noktadan sonra çiftçi arazisini ekmezse, daha karlı hale gelecek.”

 

Büyüktaş’ın verdiği rakamlara göre, Antalya’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bağlı 490 bine yakın çiftçi bulunuyor. Bu rakam 10 yıl önce iki buçuk milyon civarındaydı.”

 

bianet