Cezayir’deki orman yangınları 26 can aldı

Cezayir’de Ağustos ayının başından bu yana 106 noktada devam eden orman yangınlarında 2 bin 500 hektardan fazla ormanlık ve makilik alan yandı. Et-Tarif ile Setif kentlerindeki orman yangınlarında 26 kişi yaşamını yitirdi.

Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’de Ağustos ayının başından bu yana devam eden orman yangınlarında can kaybı artıyor. Ülkenin et-Tarif ile Setif kentlerindeki yangınlarda 26 kişi yaşamını yitirdi. Cezayir İçişleri Bakanı Kemal Belcud’un resmi devlet televizyonunda yaptığı açıklamaya göre, Cezayir-Tunus sınırındaki et-Tarif kentinde 24 kişi, kuzeydeki Setif kentinde ise iki kişi yaşamını yitirdi.

 

Cezayir’deki hava sıcaklıklarının son haftalarda 47 derecenin üzerinde seyrettiğini kaydeden Belcud, Ağustos ayının başından bu yana birçok şehirde 106 farklı noktada orman yangınları çıktığını söyledi. Yangın söndürme çalışmaları hakkında da bilgi veren Belcud, yangınlara binlerce personelin havadan ve karadan müdahale ettiğini söyledi.

 

The Guardian’ın aktardığına göre, bu ay şimdiye kadar 2 bin 500 hektarın üzerinde ormanlık ve makilik alan yandı. Jandarma, yangınlar sebebiyle pek çok yolu araç ve yaya trafiğine kapatırken konuyla ilgili açıklama yapan sivil koruma kurumu, 14 idari bölgede toplam 39 yangının devam ettiğini, 16 yangının tespit edildiği et-Tarif’in ise yangınlardan en kötü etkilenen bölge olduğunu kaydetti.

 

Yangınlarda onlarca kişi de yaralanırken Cezayir medyası 350 kişinin yangınların etkili olduğu Suk Ahras’tan tahliye edildiğini yazdı.

 

Cezayir’de orman yangınları ve iklim krizi

Cezayir’in kuzey kentlerinde bir haftayı aşkın süredir devam eden orman yangınlarıyla mücadele, 45 dereceyi geçen sıcak hava dalgası ve güneyden gelen sıcak rüzgarların da etkisiyle giderek zorlaşıyor. Dün (16 Ağustos) açıklanan can kayıpları ile birlikte bu yaz orman yangınları sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 30’a yükseldi.

 

Afrika’nın yüzölçümü en büyük ülkesi olmasına rağmen yalnızca 4,1 milyon hektar ormanlık alanı bulunan Cezayir’in özellikle kuzey kesiminde her yıl orman yangınları yaşanıyor. Fakat iklim krizinin etkisi bölgede yaşanan orman yangınları sorununu daha da kötüleştiriyor.

 

2021 yılında Cezayir’in kuzeyinde çıkan orman yangınlarında da en az 90 kişi hayatını kaybetmiş, 100 bin hektarın üzerinde ormanlık alan yanmıştı.

 

bianet