Cezayir’de orman yangınlarından dolayı 43’e yükseldi

Kuzeydoğudaki El Tarf bölgesi de aralarında 14 valiliği etkileyen yangınlarda kayıp sayısı daha önce 38 olarak bildirilmişti. 

Cezayir Jandarmasınca Pazartesi günü yayınlanan rapora göre, son günlerde kuzeydoğu Cezayir ormanları ve kentsel alanlarını tahrip eden büyük yangınlarda en az 43 kişi öldü. Cezayir radyosu, çoğu ciddi yanıklara maruz kalmış 200 kişinin de yaralandığı kundaklamalara karıştıklarından kuşkulanılan 13 şüphelinin jandarma tarafından göz altına alındığını duyurdu.

 

Kuzeydoğudaki El Tarf bölgesi de aralarında 14 valiliği etkileyen yangınlarda kayıp sayısı daha önce 38 olarak bildirilmişti.

 

“Cesetlerin kimliklerinin belirlenme çalışmalarının sürdüğünü” belirten Jandarma Ulusal Komutanlığı ölü sayısının daha da artabileceğinden kaygı duyulduğunu açıkladı. Sivil savunma ise, Cumartesi ve Pazar günlerinde Cezayir’in farklı bölgelerinde çıkan yeni yangınlardan 31’inin söndürüldüğünü duyurdu.

 

Her yaz, orman yangınlarından etkilenen kuzey Cezayir’de kuraklık ve sıcak hava dalgalarına yol açan iklim değişikliği nedeniyle yangınların sayısı yıldan yıla artıyor.  Uzmanlar ayrıca, yangın söndürme uçaklarının yetersizliği ve kötü orman yönetiminin yanı sıra yangınla mücadele düzenindeki eksikliklerin de yangın zararlarının büyümesinde etkili olduğuna dikkat çekiyor.

 

AFP’ye bilgi veren bir uzman UNESCO tarafından biyolojik çeşitlilik koruma alanı olarak sınıflandırılan kuzeydoğu Cezayir’deki El Kala milli parkının (PNEK) yüzde onundan fazlasını oluşturan yaklaşık 10 bin hektar genişliğindeki bir alanın son yangınlarda yok olduğunu söyledi.

 

“Yoğun bir yol ağı” ve “yeni yerleşimler”le “ormanın kemirilmesi”ni kınayan PNEK’in eski yöneticisi Rafik Baba Ahmed, ormanın geleceği ve UNESCO nezdinde statüsünü koruması konusunda çok kötümser olduğunu da aktardı.