Çanakkale’de çıkan orman yangını büyümeye devam ediyor

Çanakkale’de önceki gün saat 16.30 sıralarında başlayan ve daha sonra ormana sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Çanakkale’nin Lapseki yönündeki merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında dün 16.30 sıralarında başlayan yangınla mücadele sürüyor. Dün öğleden sonra örtü yangını olarak başlayan ve rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçrayan yangın, tarımsal alanları ve bu alanlardaki üretimi tehdit ediyor.

Yangın, dün boğazın öte yakasındaki Gelibolu ve Eceabat ilçeleri ile Kilitbahir gibi Gelibolu Yarımadası’ndaki Çanakkale’ye bakan köylerden de görüldü. Yangın rüzgarın da etkisiyle duman tüm Çanakkale’nin üzerini kapladı. Yangın, Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek, Yapıldak ve Kemel köylerini de tehdit ederken, Kemel köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Hasat döneminde olan köylerin tarımsal alanları ise zarar gördü. Çok sayıda arpa ve buğday ekili alanların yangından zarar gördüğü bildirildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden alınan son bilgilere göre, yangına 13 helikopter ve 5 uçak ile havadan, 60 arazöz, 19 su ikmal aracı, dozerler ve çok sayıda destek ekibi karadan müdahale ediyor. Yangın bölgesinde Balıkesir/Sındırgı, Bolu/Mengin, Kırklareli, Bursa, İstanbul, Tekirdağ, Edirne gibi birçok ilden araçların destek verdiği görüldü.

Çanakkale’de yangın, kontrol altına alınmak üzereyken yeniden alevlendi. Bir köyün boşaltılmasına neden olan yangın, bugün öğlen saatlerinde rüzgarın da etkisiyle Çanakkale il merkezine yakın köylere yöneldi.

Dün gece boşaltılmasına karar verilen Kemel Köyünün ardından bugün de; Kayadere, Kurşunlu Mareşal Fevzi Çakmak, Işıklar, Dörtyol köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşların evlerini boşaltması istendi. Havadan ve karadan müdahalenin devam ettiği bölgede boşaltılması istenen köylerde panik yaşandı.

Köylüler görevlilerin kontrolünde evlerini boşaltırken, kimileri hayvanlarını kimileri ise alabildikleri eşyalarını alarak köylerini terk ettiler.

Çanakkale merkez ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda destek ekibinin geldiği yangın bölgesinde, alevler köy evlerinin önünde karşılandı. İtfaiye ekipleri köylerin içlerine kadar girerek alevlerin sıçramaması için büyük çaba harcadı.

Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada yangının rüzgarın etkisiyle şiddetini arttırdığı ifade edildi. Açıklamada, “Orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan devam ediyor. Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak Köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE Sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir” denildi.

Devam eden yangını havadan ve karadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Orman Bölge Müdür Enver Demirci’den bilgi aldı. İncelemelerin ardından Kemel köyüne gelen Bakan Yumaklı, burada değerlendirmelerde bulundu.

Çanakkale’de çok ciddi bir rüzgarın olduğunu belirten Yumaklı, “Çanakkale’de çok ciddi bir rüzgar var. Bunlar çalışmaların maalesef devam etmesini güçleştiriyor. Arkadaşlarımız an itibarıyla Çanakkale için İğdeli Mahallesi’nde çok yoğun bir enerji var, oraya odaklanmış durumdalar. Yerleşim yerlerinin etrafında gerekli tertibatı da almış durumdalar. Arkadaşların müdahalelerinin sonuçlarını hep birlikte takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.