Çağlayan Adliyesi’ne saldırıya ilişkin gözaltı süreçleri başladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya, saldırıyı düzenleyenlerin DHKP/C mensubu olduğunu belirtti.

İstanbul Çağlayan Adliyesi C Kapısı önündeki güvenlik noktasına silahlı saldırı düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırı sırasında biri kadın biri erkek 2 saldırganın öldürüldüğünü, 3’ü polis memuru 6 kişinin yaralandığını duyurdu. RTÜK Başkanı, saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildiğini belirtti. Daha sonra katıldığı bir programda saldırıya ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaralılardan birinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Akşam saatlerinde açıklama yapan Bakan Yerlikaya, saldırının ardından operasyonların devam ettiğini belirterek, “İstanbul Emniyetimiz, saldırı girişiminden hemen sonra 25 adrese operasyon yaptı, 40 şahıs gözaltına alındı” dedi.

Saldırının ardından çalışma başlatan polis, olayda öldürülen saldırganın ablasının da bugün “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan duruşmasının olduğunu belirledi.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki meydanda bazı kişi ya da kişilerce henüz belirlenemeyen nedenle silahla ateş açıldı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıya ilişkin olarak şunları kaydetti; “Bugün saat 11.46’da İstanbul Çağlayan Adliyesi C Kapısı önündeki kontrol noktasına saldırı girişiminde bulunulmuştur.

1’i kadın 1’i erkek 2 saldırgan ölü ele geçirilmiştir. 3’ü polis memuru olmak üzere 6 kişi yaralanmıştır.

Kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

Bakan Yerlikaya, Çağlayan Adliyesi’ndeki kontrol noktasına yönelik terör saldırısında etkisiz hale getirilen 2 kişinin terör örgütü DHKP/C mensubu olduğunun belirlendiğini bildirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, “Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından başlatılan adli soruşturma çok yönlü devam etmektedir” dedi.

Erdoğan, İstanbul Çağlayan Adliyesi önündeki güvenlik noktasına yönelik terör saldırısında yaralananlardan birinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Erdoğan şöyle konuştu: 
“Biri kadın, diğeri erkek iki terörist alçak emellerine ulaşamadan görevli polislerimiz tarafından etkisiz hale getirilmiştir. Türkiye hiçbir ayrım yapmadan tüm terör örgütleriyle ve destekçileriyle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Yaralılarımıza Rabb’imden acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızdan da bir tanesinin Hakka yürümüş olmasından dolayı ona da Allah’tan rahmet diliyorum. Kahraman polislerimizin tek tek alınlarından öpüyorum.”

Saldırıda yaralanan Dilfıraz Karataş hayatını kaybetti

Adalet Sarayı C Kapısı önündeki polis kontrol noktasına yapılan saldırıda ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan Dilfıraz Karataş, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Saldırının ardından çalışma başlatan polis, olayda öldürülen saldırganın ablasının da bugün “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan duruşmasının olduğunu belirledi.

Bunun üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne giden ekipler, tutuklu sanık N.B ile duruşmaya izleyici olarak katılan diğer kardeşi ve bazı kişileri gözaltına aldı.

Mahkeme heyeti de bunun üzerine duruşmayı 2 Nisan’a erteledi.

Öte yandan, olayın ardından Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi ve diğer ilçelerdeki bazı adreslere düzenlenen operasyonda bazı kişilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

Tunç: Savcı Kiraz saldırısıyla bir bağlantısı tespit edilemedi

Bakan Tunç, söz konusu saldırı ile Savcı Kiraz saldırısı arasında bir bağlantı tespit edilemediğini aktardı.

Tunç, Polisimizin dikkati faciayı önledi. Savcı Kiraz bu adliyede şehit edilmişti. Aynı hain emellerini gerçekleştiremeden etkisiz hale getirildiler. Bütün yargı camiamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. 34 gözaltı var. 5 cumhuriyet savcımız ve bir başsavcı vekilimiz inceleme yapıyor. İki teröristle ilgili suç kaydı ile ilgili incelemeler devam ediyor. 2004 yılında ceza alan birisi. 15 yıldan sonra cezası biten birisi. Kadın teröristin davası Yargıtay’da sürüyor. 4 yıl 2 ay tutuklu kalan birisi. Ablasının da yargılaması sürüyor” dedi.

MSB: Bu kalleş saldırıyı şiddetle lanetliyoruz

Saldırıya ilişkin olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) açıklama yaptı. Her türlü terör örgütüne karşı mücadelenin süreceğinin belirtildiği açıklama şu şekilde:

Çağlayan Adliyesi’nin polis kontrol noktasına gerçekleştirilen terörist saldırısında hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı polislerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Teröristlere geçit vermeyen kahraman polislerimizi kutluyor, bu kalleş saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. Ülkemizin güvenlik birimleriyle koordinasyon içerisinde her türlü terör örgütüne karşı kararlılıkla mücadeleyi sürdürecek, terör örgütleri bu coğrafyadan yok olup gidinceye kadar operasyonlarımıza  hız kesmeden devam edeceğiz!”

Bakan Yerlikaya operasyonların devam ettiğini kaydetti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, akşam saatlerinde saldırıya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İstanbul Emniyetimiz, saldırı girişiminden hemen sonra 25 adrese operasyon yaptı, 40 şahıs gözaltına alındı. Operasyonlarımız devam ediyor.”

Avrupa Birliği Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Çağlayan Adliyesi’nde düzenlenen saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Varhelyi, “İstanbul Çağlayan adliyesi önünde bugün gerçekleşen terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Avrupa Birliği terörle mücadelede Türkiye’nin yanındadır. Yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

T24