Bu yaz kamp yapmak da hayal

Yaz ayları yaklaşırken otel fiyatlarındaki artış, birçok kişiyi görece daha ucuz olan kamp tatili planına itti. Fakat orada da fiyatlar, geçen yıla göre yüzde 100 arttı. İstanbul Arel Üniversitesi’ne bağlı Arel Medya, sizin için kamp tatilinin maliyetini araştırdı. Görünen o ki bu yıl kamping de cep yakacak gibi.   

 

Haber: Kevser Karaduman, Polina İvanenko

 

Son 20 yıldaki rekor seviyesine ulaşan enflasyon, birçok sektörü etkilediği gibi turizmi de es geçmedi. Yaz aylarına yaklaşırken tatil planı yapanlar, otel ve apart fiyatları nedeniyle alternatif tatil programlarına yöneliyor. Fakat uygun fiyatlı alternatif programlar arasında sayılan çadır kampı tatili de yüksek maliyeti nedeniyle cep yakıyor.

 

Yükselen enflasyon ve zam oranlarının turizm sektöründe yaşattığı zorluklar, işletmelerin ve çalışanların yanında tatil planı yapanları da etkiliyor. Muğla Kabak Koyu’nda bulunan Yerdeniz Kamp alanında çadır yeri fiyatı geçen yıl kişi başı 150 TL iken bu yıl 300 TL oldu. Kampın işletme sorumlusu Şehriban Özcan, geçen yılın konaklama fiyatlarına kıyasla bu yıl yüzde 100 artış görülmesinin nedenini, Kabak Vadisi’ne su verilmemesi ve suyu kendilerinin karşılaması ile açıkladı. Özcan, Mayıs ayı boyunca bungalov evlerde konaklama fiyatının ise kişi başı 550 TL’den başladığını ifade etti.

Çanakkale Bozcaada’da bulunan Bozcaada Kamp İşletme Müdürü Ahmet Karakaş ise kendi çadırını getirenler için kişi başı fiyatın ortalama 125 TL olduğunu belirtti. Geçen yıl kişi başı 350 TL olan bungalov evlerde konaklama fiyatının bu yılın Mayıs ayında 500 TL’ye ulaştığını ifade eden Karakaş, kamp alanlarındaki fiyat artışlarını elektrik zamları, personel ücretlerindeki artış ve benzinli araçların kullanımı ile açıkladı.

 

Antalya’da bir kamp yerindeki fiyatların yüzde 100 yükseldiğini vurgulayan işletme sorumlusu Sevinç Soylu ise “Fiyatların bu kadar artmasındaki neden elbette yükselen enflasyon, kira artışı ve zamlar. Durum sadece tatilcileri değil, işletme sahiplerini de yüksek oranda etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra çadır fiyatlarında da geçen yıllara oranla büyük bir artış görülüyor. Kamp yerlerinde kendi çadırlarıyla konaklayacak tatilciler için 2 kişilik çadırların fiyatları 300-600 TL arasında seyrederken, 4 kişilik çadır fiyatları ise 600 TL’den başlayarak 3.500 TL’ye kadar çıkıyor.

 

Ayrıca artan maliyetler dolayısıyla otel fiyatlarının nüfusun büyük bir bölümü tarafından karşılanamayacak olması nedeniyle çadır kamplarına yönelik talep artışı, fiyat artışını da aynı oranda etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle Mayıs ayı boyunca geçerli olan fiyatların, önümüzdeki süreçte de artması bekleniyor.