Brüksel’de 25 bin kişi iklim için sokakta

Belçika’nın başkenti Brüksel’de iklim değişikliğine dikkat çekmek için Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) gibi uluslararası çevre örgütleri protesto yürüyüşü düzenledi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP27) öncesi düzenlenen protesto, Brüksel’deki Kuzey Tren Garı’nda başladı. Yaklaşık 25 bin protestocu, Avrupa Birliği’nin (AB) kurumlarının bulunduğu Schuman Meydanı’ndan geçerek Parc Cinquantenaire’e doğru yürüdü. Ülkenin önde gelen tarım sendikası FUGEA’nın da destek verdiği protestoda, iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlarda olduğu, AB ve uluslararası kurumlar ile hükümetlerin bu konuda acilen tedbirler alması gerektiği mesajları verildi. Trafiğe kapatılan caddelerde yürüyen aktivistler, “İklimi değil, sistemi değiştirin”, “B Gezegeni yok”, “İklim için adalet istiyoruz” sloganları attı.

 

İklim Koalisyonu Başkanı Nicolas Van Nuffel yaptığı konuşmada, “Evlerin izole edilmesi için devlet acilen destek vermelidir. Çiftçiler de bugün burada onlara da acilen destek verilmeli aksi halde enerji krizini gıda krizi izleyecek” dedi. İklim Koalisyonu ayrıca, otomobil kaynaklı emisyonların engellenmesi ve enerji şirketlerinin aşırı kâr etmesinin önlenmesi konularında adımlar atılmasını talep ediyor. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteri, olaysız şekilde sona erdi.

 

Geçen sene de İngiltere’nin Glasgow kentinde düzenlenen COP26 öncesinde benzer bir gösteri organize edilmişti. COP27, 6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde devlet liderleri, kamu ve özel sektör temsilcilerinin üst düzey katılımıyla gerçekleştirilecek.