Britanya’da dört gün çalışma modeli

Britanya’da haftada dört gün çalışma modeli test ediliyor. Model, dünyanın en büyük dört gün çalışma pilot uygulamalarından biri.

Model, “daha kısa çalışma, aynı maaş” anlayışını savunan bir kampanya grubu tarafından organize edildi. Deneme uygulamasına 70 şirket katılacak.

 

Oxford ve Cambridge üniversiteleriyle birlikte Boston College’dan akademisyenler, düşünce kuruluşu Autonomy işbirliğiyle modeli yönetecek. Verimliliği artırmayı amaçlayan pilot uygulamada çalışanlar maaşlarının yüzde 100’ünü alacak ancak normalde çalıştıklarının yüzde 80’i kadar çalışacak.

 

Britanyalı düşünce kuruluşu Autonomy’nin direktörü Will Stronge program hakkında, “Daha kısa çalışma saatleri üzerine yapılan bu dünyanın en geniş çaplı denemesi her bakımdan büyük bir başarı” yorumunu yaptı.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Çalışma Örgütü’yle yaptığı araştırmaya göre, haftada 55 saat veya daha uzun süre çalışanların 35-40 saat çalışanlara oranla inme nedeniyle hayatını kaybetme riski yüzde 35, kalp hastalıklarından ölme riski ise yüzde 17 daha yüksek.