“Bölgede son 100 yılın en büyük sarsıntısı”

BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen toplantıda, Türkiye ve Suriye’de binlerce kişinin ölümüne sebep olan Maraş depremleri ele alındı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, yaşanan depremlerin, bölgeyi son 100 yılda vuran neredeyse en güçlü sarsıntı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’de (BM), merkez üssü Maraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, bunun etkileri ve BM’ye bağlı kuruluşların faaliyetleri ele alındı. BM Cenevre Ofisi’nde, Sözcü Alessandra Vellucci moderatörlüğünde haftalık basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ve Suriye’ye etkileri ele alınırken BM kuruluşlarının temsilcileri bu konudaki verileri ve görüşlerini paylaştı.

AA’nın aktardığına göre, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, “OCHA, acil olarak iki afet değerlendirme ve müdahale uzmanı ekibi görevlendirdi. Ayrıca OCHA, şu anda Türkiye’ye gitmekte olan, dünyanın dört bir yanından BM tarafından sertifikalandırılmış, arama kurtarma yeteneğine sahip ekiplerin uluslararası ağını da koordine ediyor” dedi.

‘8 BİN KİŞİ KURTARILDI’

Toplantıya Ankara’dan video konferans yöntemiyle katılan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Türkiye depremden etkilenen 10 ilde trajik bir durumun yaşandığını, 8 bine yakın kişinin AFAD koordinasyonundaki arama kurtarma ekiplerince kurtarıldığını anlattı. Leclerc, “UNHCR, Türk vatandaşları ve mültecilere yardım ediyor. Bu insani çabada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Suriyeli mülteciler arasında bir ayrım yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

‘BİNLERCE EV YIKILDI, AİLELER YERİNDEN OLDU’

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, yaşanan depremlerin, bölgeyi son 100 yılda vuran neredeyse en güçlü sarsıntı olduğunu belirtti. Elder depremlerin bölgedeki çocuklar ve aileler için en kötü zaman olan dondurucu soğuklarda gerçekleştiğine değindi. Elder, binlerce evin yıkıldığını ve ailelerin yerinden olduğunu aktardı.

ULUSLARARASI YARDIM BAŞVURUSU: 200 MİLYON İSVİÇTE FRANGI 

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) adına söz alan Tommaso Della Longa, Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini iletti. Longa, “IFRC, 6 Şubat’ta, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen ölümcül depremlere müdahale etmek için 70 milyon İsviçre Frangı (yaklaşık 1 milyar 400 milyon TL) değerinde acil uluslararası yardım başvurusu başlatacağını duyurmuştu. Ancak bugün hasarın boyutu ortaya çıkınca, hedeflenen rakam 200 milyon İsviçre Frangı’na yükseldi” dedi.

BM’ye bağlı kuruluşların temsilcileri, konuşmalarının basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

 

duvar