BM ve WMO erken uyarı sistemlerini hayata geçirecek

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), doğal afetlere karşı geliştirilen erken uyarı sistemlerinin hayata geçirilmesini hedefliyor.

BM, iklim krizinin artırdığı hava olaylarına ilişkin erken uyarı sistemini devreye sokmayı amaçlıyor. Gelişmiş ülkelerde hâlihazırda var olan sistemlerin gelişmekte olan ülkelerde de hayata geçirilmesinin amaçlandığı proje, Cenevre merkezli WMO’yla birlikte yürütülecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, doğal afetlere karşı geliştirilen erken uyarı sisteminin, beş yıl içinde tüm dünyada uygulanmasının planlandığını bildirdi.

Erken uyarı sistemleri, karadaki ve sudaki gerçek zamanlı atmosfer koşullarını gözlemleyerek şehirlerde, kırsal alanlarda, dağ ya da kıyı bölgelerinde gerçekleşebilecek hava muhalefetini tahmin etmek üzere tasarlandı. İklim krizinin artan etkileri göz önünde bulundurulduğunda, insanların ölümcül felaketlere hazırlıklı olmaları için daha fazla zaman kazandırmayı sağlayan bu sistemler, her geçen gün daha önemli hale geliyor.

Afrika’da halkın yüzde 60’ının bu korumalardan mahrum olduğunu belirten Guterres, iklim krizinin giderek kötüleşen etkileri karşısında bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Dünya nüfusunun üçte birinin bu sistemlerden yararlanamadığına dikkat çeken BM Genel Sekreteri, doğal afetleri tahmin sisteminin herkes için geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

WMO’nun geçen yıl yayımladığı rapor, iklim ve su kaynaklı felaketlerin günde ortalama 115 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu ortaya koymuştu. Aynı raporda, günlük ortalama maddi zararın ise 202 milyon dolar olduğu belirtilmişti.

Etiketler
,