BM Genel Sekreteri António Guterres: “Zaman, eylem zamanı”

BM Genel Sekreteri António Guterres, dünya liderlerinin gelecek hafta genel görüşme için bir araya gelecekleri BM 78. Genel Kurulu’nda tartışmaya açılacak kuruluşun çalışmalarına ilişkin Faaliyet Raporu’nu Çarşamba günü, New York’taki BM Genel Merkezi’nde açıkladı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, krizlerin üst üste bindiği bir dönemde liderlere “şimdi gerçek, pratik çözümler için bir araya gelme zamanı” dedi: “Siyaset uzlaşma demektir, diplomasi uzlaşma demektir, etkili liderlik uzlaşma demektir.”

Guterres’in gelecek hafta New York’ta bir araya gelecek dünya liderlerine net bir mesajı vardı: “Şimdi kayıtsızlık ya da kararsızlık zamanı değil, dünyanın eyleme ihtiyacı var.”

BM lideri, 78. Genel Kurul’un Yüksek Düzeyli Görüşmelere hasredilmiş haftasında 193 Üye Devletin bir araya gelmesini, hem dünya meselelerinin durumunu değerlendirmek hem de “ortak iyilik adına hareket etmek” açısından “türünün tek örneği” olarak niteledi.

António Guterres, BM Genel Merkezi’nde gazetecilere “Şimdi gerçek, pratik çözümler için bir araya gelme zamanı” dedi.

‘Daha iyi bir yarın için uzlaşma’

Guterres son günlerde Fas ve Libya’da meydana gelen binlerce ölümü dile getirerek sözlerine başladı.

“Birleşmiş Milletler yardım çabalarını desteklemek için seferber oluyor. Umutsuzca muhtaçlık içide olanlara acil yardım ulaştırmaya yardımcı olmak için ortaklarımızla elimizden gelen her şekilde çalışacağız.” dedi.

Nairobi, Cakarta ve Yeni Delhi’deki önemli uluslararası zirveleri daha yeni tamamlayan ve ayrıca G77 grubunun liderleriyle ve Çin’le buluşmak üzere Perşembe günü Havana’yı ziyaret edecek olan Guterres, BMGK 78’in büyük zorlukların ortasında Yüksek Düzeyli Görüşmeler için bir araya geleceğini hatırlattı.

Yoğunlaşan iklim acil durumuna, yeni çatışmalara, hayat pahalılığına ve büyüyen eşitsizliğe işaret etti.

Bizi bu karmaşadan çıkarın

Guterres, “İnsanlar bu karmaşadan bir çıkış yolu bulmak umuduyla için liderlerine bakıyorlar. Ancak bütün bunlar ve daha fazlasıyla yüz yüzeyken jeopolitik bölünmeler başa çıkma kapasitemizi baltalıyor “dedi.

BM Genel Sekreteri “Çok kutuplu bir dünya ortaya çıkıyor.” dedi  “Çok kutupluluk bir denge faktörü olabilir, ancak aynı zamanda gerginliklerin artmasına, parçalanmaya ve daha kötüsüne de yol açabilir. ”

Guterres bu yeni ve karmaşık dünya düzenini sağlamlaştırmak için, BM Şartı ve uluslararası hukuk çevresinde  şekillenen güçlü ve reformdan geçirilmiş kurumların varlığının şart olduğunu söyledi.

Konuşmasını, “Reformun temelde güçle ilgili olduğunu biliyorum – ve giderek daha çok kutuplulaşan dünyamızda birbirine rakip pek çok çıkar ve gündem var” diyerek sürdürdü.

Sıfır toplamlı sonuç

“Ancak güçlüklerin her zamankinden daha çok içiçe girdiği bir zamanda, sıfır toplamlı bir oyunun sonucu, herkesin eline geçenin sıfır olması” anlamına geldiğini vurgulayan BM lideri, gelecek hafta yapılacak önemli zirvelerde iklim, kalkınma yatırımları, sağlık sorunları ve belirli bölgesel krizlerin ele alınacağını duyurdu.

Gelecek haftanın görüşmeleri, sekiz yıl önce Paris’te kararlaştırılan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH’ler) gerçekleşeceği iddia edilen 2030’a az kala en iyi nasıl “kurtarılabileceğine” ayrılan iki günlük bir toplantıyla başlayacak.

Özel sorumluluk

BM lideri, konuşmasını tamamlarken Manhattan’daki BM Genel Merkezine doğru yola koyulmaya hazırlanan Devlet ve Hükümet Başkanlarına çağrısını tekrar ettİ:

“Eşitlik ve dayanışmaya dayalı barış ve refah dolu bir gelecek istiyorsak, liderlerin ortak iyiliğimiz için ortak geleceğimizi tasarlarken uzlaşmaya varmak gibi özel bir sorumlulukları olduğunu” hatırlattı.

“Gelecek haftaya başlamak için New York iyi bir yer.” dedi

 

bianet