Bizans dönemine ait mozaikler bulundu

Filistinli bir çiftçi, Gazze Şeridi’ndeki arazisinde ağaçların ölüm nedenini araştırırken Bizans dönemine ait mozaikler buldu.

Gazze’nin orta kesimindeki El-Bureyc Mülteci Kampı yakınlarında çiftçilik yapan Süleyman en-Nebahin, arazisinde Bizans dönemine ait mozaikler buldu. Çiftçi, yaptığı açıklamada, arazideki ağaçların ölüm nedenini araştırırken, zeminin derinliklerinde mozaikleri bulduğunu söyledi. Tarihi mozaikleri bulunca şaşırdığını belirten Nebahin, “Kaz, ördek, tilki, tavşan gibi farklı hayvan çizimlerini içeren mozaikleri ortaya çıkarmak için alanda geniş bir kazı çalışması yaptık” dedi.

 

Nebahin, bu mozaiklerin “Filistin’e ait bir miras olduğunu” düşünerek, olayı Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığına bildirdiğini belirtti. Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Bizans döneminden kalma mozaiklerin “dönemin toplumsal hayatını yansıttığı” aktarıldı. “Gazze topraklarında çeşitli dönemlere ait tarihi ve kültürel değerlerin ortaya çıkarılmasının” hedeflendiği ve bu konuda Fransız Arkeoloji Okulu’ndan uzmanlarla çalışıldı belirtilen açıklamada ayrıca, Filistinli çiftçiye tarihi eserlere ulaşması ve “vatanseverlik duygusuyla hareket ederek yetkilileri bilgilendirmesi” sebebiyle teşekkür edildi.

 

Bölgede yapılan kazılarda hayvan figürlü mozaiklerin yanı sıra çömlek, çanak ve şişelerin, geometrik şekillerden oluşan mozaikler ve mimari kalıntılar da keşfedildi.