Bingöl’ün yüzen adaları tehlikede

Bingöl’ün Solhan ilçesinde bulunan yüzen adalar, şehrin tek tabiat anıtı olma özelliğini taşıyor. Ziyaretçilerin sosyal medya hesaplarından adaların fotoğrafını paylaşarak üzerlerine çıkmasına izin verilmesi yeterince korunamıyor iddiasıyla gündemde.

Dünyadaki ve Türkiye’deki diğer yüzen adalardan farklı olarak sadece Bingöl’deki yüzen adaların üzerinde ağaçlar bulunuyor. Bingöl’ün sembol yerleri arasında sayılan yüzen adaların turizme kazandırılması için tabiat anıtının çevresinde seyir terası, yürüyüş bandı, oturma alanları ve kameriyeler de yer alıyor. Ayrıca anıtın girişinde kafeterya ve restoran da işletiliyor. Anıtın güvenliğini de kafenin işletmesini ihaleyle alan köylüler sağlıyor. Binlerce kilometre mesafeden suyun üstünde yüzen adaları görmek için gelen ziyaretçilerin, adaların üzerine çıkmak istemesi köylüler ve ziyaretçileri de karşı karşıya getiriyor.

Hazarşah Köyü Aksakal Göl Mezrası’ndaki üç tarafı tepelerle çevrili düz zemin üzerinde bulunan krater gölünde birbirinden bağımsız bir şekilde üç ada bulunuyor. Adalar, rüzgârın etkisi veya insan müdahalesi ile suyun üzerinde sal gibi yüzebiliyor. Bu nedenle ‘Yüzen Adalar’ ismini alan bölge 2003 yılında tabiat anıtı ilan edilerek koruma altına alındı.

Ziyaretçilerin adaların üzerine çıkmak istemelerinin zaman zaman tartışmalara yol açtığını belirten köylüler, buraya gelenlerin uyarılara rağmen çitlerin üzerinden atlayarak yasak bölgeye girdiğini söylüyor.

Tabiat anıtının girişinde bulunan işletmede 10 yıldır çalışan Sedat, adaların yumuşak bir zemine sahip olduğunu ifade ederek şunları söylüyor, “Burası Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alındığı için ziyaretçilerin adaların üstüne çıkması yasak. Bunun sebebi ise yumuşak zemin. Altı su olduğu için insanlar üzerine çıktığında toprak zamanla aşınıp tahrip oluyor. Gelen misafirler adanın üzerine çıkamadığında sürekli sorun yaşıyoruz. Çok ısrar ediyorlar, biz de izin vermediğimizde kavga gürültü oluyor.”