Biden’dan açıklama: ABD üs saldırısına nasıl karşılık verecek?

ABD Başkanı Biden, Ürdün-Suriye sınırındaki Amerikan üssüne saldırıya yanıt vereceklerini yinelerken nasıl karşılık verecekleri hakkında: “Orta Doğu’da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, bunun peşinde değiliz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden 3 askerin hayatını kaybettiği Ürdün-Suriye sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen saldırıya nasıl karşılık verecekleri sorusuna yanıt verdi.

Biden, “Orta Doğu’da daha geniş bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum, bunun peşinde değiliz.” derken, “Saldırılara nasıl karşılık vereceğine karar verip vermediği” sorusuna ise “evet” yanıtını verdi.

İran’ın sorumlu olup olmadığı sorulduğunda ise Biden şunları söyledi: “Saldırıları gerçekleştirenlere silah sağlamaları anlamında onları sorumlu tutuyorum.”

İRAN’IN ROLÜ OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILIYOR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de günlük basın brifinginde ABD üssüne yapılan saldırıyı değerlendirdi.

Saldırıya nasıl karşılık verecekleri konusunda Ulusal Güvenlik Konseyinde tüm detayları konuştuklarını aktaran Kirby, Başkan Joe Biden’ın bu konuda karara vardığını ifade etti.

İran’ın bölgede Amerikan askeri unsurlarına düzenlenen saldırılarda silahları temin eden ülke olduğunu bildiklerini hatırlatan Kirby, son saldırıda Tahran’ın doğrudan bağlantısı olup olmadığını araştırdıklarını belirtti.

Kirby, “Geçmişte İran ve İran Devrim Muhafızları Ordusunun bu gruplara silah ve diğer askeri kapasiteleri sunduklarını biliyoruz, buna İHA’lar da dahil. Ancak Pentagon son saldırıda kullanılan İHA ile ilgili çalışmasını halen sürdürüyor.” dedi.

ABD’nin vereceği askeri karşılığın boyut ve seyrine ilişkin soruyu da yanıtlayan Kirby, “Çok muhtemeldir ki burada tek bir eylem değil, çok katmanlı bir yaklaşım göreceksiniz, zamana yayılmış çok sayıda eylemi (saldırıyı) barındıran bir yaklaşım.” değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin nerelere ve ne şekilde saldırı düzenleyeceği konusunda detaya girmeyen Kirby, öncekilerden farklı olarak, bu sefer çok katmanlı ve tek seferlik olmayan saldırılar olabileceğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada “İran tarafından desteklenen ve Suriye ile Irak’ta faaliyet gösteren radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz” demişti.

Biden, saldırıyla ilgili son iki günde Ulusal Güvenlik Konseyi’ni üç kez toplamış ve ülkesinin bu saldırıya nasıl karşılık vereceğini değerlendirmişti.

ABD’li yetkililer ise saldırı sonrasında İran’ı suçlayan açıklamalar yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da “Biz (bu saldırıya) karşılık vereceğiz ve bu karşılık çok katmanlı olacak, aşamalar halinde ve uzun süreli şekilde gerçekleşecek” demişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığınca (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada Ürdün’ün kuzeydoğusunda tek yönlü yapılan insansız hava aracı saldırısı sonucu 3 ABD askerinin öldüğü, 34 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

 

NTV