Berlin Film Festivali’nin sosyal medya hesabı Filistin için hacklendi

Festival yönetimi ve Almanya Federal Hükümeti, Filistin-İsrail Savaşı’na yaklaşımıyla ilgili eleştirilerin hedefindeydi ve sinema sektöründen bazı gruplar festivali boykot ediyordu.

74. Berlin Film Festivali (Berlinale) Filistin-İsrail Savaşı’na ilişkin tartışma ve protestoların gölgesinde geçti.

Film festivalinin dün (25 Şubat) hacklenen Instagram hesabı “Berlinale. panorama”dan yapılan açıklama ve paylaşılan görseller, tartışmaları ve festival yönetiminin savaşa dair tutumunu daha da görünür kıldı.

Instagram hesabında “Nehirden denize özgür Filistin”, “Gazze’deki soykırımı durdurun”, “Soykırım, soykırımdır” sloganlarının yer aldığı görseller yayıldı ve söz konusu görseller kısa bir süre sonra silindi.

Suç duyurusu

Festival yönetimi Instagram hesabının “hacklendiğini” duyurdu. Eylemle ilgili açıklama yapan festival, şöyle dedi:

Bugün Panorama’nın Instagram hesabında Berlinale logosunun da yer aldığı Ortadoğu’daki savaşla ilgili görsel-metin paylaşımları yapıldı. Bu paylaşımlar Berlinale’nin duruşunu temsil etmemektedir. Bu paylaşımları derhal sildik ve olayın nasıl meydana geldiğine ilişkin bir soruşturma başlattık. Paylaşımı yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

Sinema eleştirmenleri, ifade özgürlüğünü kısıtlayan festivalin tutumuna, özellikle eylemi gerçekleştirenler hakkında suç duyurusu yapacağını söylemesiyle ilgili tepki gösterdi.

Öte yandan, İsrailli yasa dışı yerleşimcilerin işgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı şiddeti konu alan “Başka Ülke Yok” (No Other Land) adlı film, 74. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) “en iyi belgesel” ödülünü kazandı.

Anadolu Ajansı‘nda yer alan habere göre, filmin yardımcı yönetmeni Basel Adra, 24 Şubat gecesi gerçekleştirilen ödül töreninde yaptığı konuşmada, Almanya’ya İsrail ve Gazze’ye yönelik politikasını değiştirme çağrısında bulundu. Almanya hükümetini Birleşmiş Milletlerin (BM) çağrılarını desteklemeye davet eden Adra, “Burada ödülü kutluyorum ama aynı zamanda benim için kutlama yapmak çok zor. Gazze’de on binlerce insan İsrail tarafından katlediliyor.” dedi.

Adra, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Burada, Berlin’de olduğum için Almanya’dan tek bir şey istiyorum, BM’nin çağrılarına saygı göstermeleri ve İsrail’e silah göndermeyi durdurmaları.”

 

Bianet