BBC’den İstanbul Modern belgeseli

BBC’nin hazırladığı dünyanın en ilham verici müzelerini mercek altına alan ‘Inside Museums’ belgeselinin ilk konuğu İstanbul Modern oldu.

BBC News kanalının dünyanın en ilham verici müzelerini mercek altına aldığı ‘Inside Museums’ adlı belgesel serisinin ilk bölümü İstanbul Modern’e ayrıldı. Sanat eleştirmeni Alastair Sooke’un hazırladığı 24 dakikalık belgeselde, İstanbul Modern’in yeni müze binası mimar Renzo Piano’nun anlatımıyla keşfedilirken, koleksiyon sergisinde yer alan sanatçılarla yapılan röportajlarla da Türkiye sanatında yolculuğa çıkılıyor. Belgesel, İstanbul Modern’in yeni müze binasının mimarı Renzo Piano ile tasarımı ve Boğaz’ın ışıltılı suları ile ışığın yansımalarından aldığı ilham üzerine yapılan röportajla başlıyor.
Gülsün Karamustafa, Refik Anadol ve İnci Eviner’in koleksiyon sergisinde yer alan yapıtları üzerine söyleşilerin eşlik ettiği belgeselde müze koleksiyonunun başyapıtlarından Fahrelnissa Zeid’in ‘Cehennemim’i de anlatılıyor.Belgeselde Alastair Sooke kültürlerin eşsiz buluşma noktası olarak tanımladığı İstanbul’dan doğan sanatı bu kadar özel kılan unsurların ne olduğunu keşfetmeye çalışıyor. Sooke bu keşfi Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının gözünden aktarıyor.

İtalyan gazetesi La Repubblica’da bina ‘uçan bir gemi’ye benzetilerek ‘ışık ve suyun dansı’ olarak betimledi.

Aynı yazıda, Piano’nun, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı için ‘yalnızca İstanbul Modern’in değil, aynı zamanda tüm İstanbul’un kraliçesi’ dediğine de yer verildi.

Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung’da, İstanbul Modern ‘Türkiye’nin Centre Pompidou’su‘ olarak tanımlandı. Yazıda, yeni müze binasının sade ve zarif bir mimariye sahip olduğu aktarılırken, koleksiyon sergisinin de 1945’ten bu yana Türkiye’de sanatın geçirdiği birçok evreye neredeyse eksiksiz bir genel bakış sunduğu aktarıldı.