Balon turu 6 bin 700, sanalı ise 35 TL

Saatlik balon turu fiyatı 2 kişi için 6 bin 700 TL iken sanal balon turu 35, fotoğraf çekimi ise 10 TL. Balon turu fiyatlarının Euro üzerinden belirlenmesi ise “turiste gerçek, vatandaşa ise sanal tur” tartışmaları başlattı.

Kapadokya’da balon turu euroyla. Müşterilerin çoğunu turistlerin oluştuğu turlarda balona binemeyen yerli turist için balonla fotoğraf çektirme ve sanal balon turları düzenleniyor.

Yabancı turist ağırlıklı balon turlarında kişi başı ücret 185 Euro’ya kadar yükseliyor. Asgari ücretin 5 bin 500 TL olduğu Türkiye’de iki kişinin, 1 saatlik balon turu için 6 bin 700 TL ödemesi gerekiyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki verilere göre, Nevşehir’de resmi lisans sahibi 28 balon işletmesi bulunuyor.

İşletmelerin verdiği bilgilere göre 31 Temmuz Pazar günü için bir yolcudan 150 ila 185 Euro  arasında değişen uçuş ücreti isteniyor. Ayrıca “bu fiyatın 15 Ağustos 2022 sonrasında 210 Euro bandına çıkacağı” bilgisi de aktarılıyor.

 

“Fiyatların neden Evro olarak verildiği” sorulduğunda işletmeler, “Belli bir kullanım ömrü olan balonların Türkiye’de üretilse bile büyük bölümü Euro ile satın alınan malzemelerden üretildiğini, sektörün bu yönüyle dışa bağımlı olduğu” yanıtını veriyor.

 

Uçuşlarda yazın Koreli, Alman, Amerikan, Brezilyalı turistlerin yoğunlukta olduğu, ilk ve sonbaharda ise Uzakdoğuluların rağbet gösterdiği bilgisi veriliyor.

 

İşletmeciler, yüksek fiyatlar nedeniyle balona binemeyen yerli turist için balonla fotoğraf çektirme ve sanal balon turları düzenliyor. Fotoğraf çekmek 10 lirayken sanal balon turu ise 35 lira.