Avrupa’nın hava kalitesi sıcak hava dalgalarıyla daha da kötüleşecek

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, sıcak hava dalgaları hava kalitesini daha da düşürecek.

 

Fransa, İspanya ve Portekiz’de çıkan yangınlar sonucu yüzlerce insan daha evlerinden tahliye edildi. Avrupalı yetkililer yeni bir sıcak dalgasına dikkat çekti. Havadan yangın söndürme uçağıyla desteklenen 1,000’den fazla itfaiyeci Fransa’nın güneybatısında çıkan güçlü rüzgar ve sıcak dalgaları ile şiddetlenen yangını söndürmeye çalışıyor. Portekiz’de sıcaklıklar az miktarda düşmüş olsa da bazı bölgelerde termometrelerin hâlâ 40 dereceyi görmesi bekleniyor, beş bölge ise kırmızı alarmda. 1,000’den fazla itfaiyeci 17’den fazla yangınla mücadele ediyor.

 

İspanya’nın güneyinde ise geçen hafta batıdaki alevlerin ardından yeni bir yangın patlak verdi. Malaga bölgesinin popüler bölgelerinden ve kuzey Avrupa turistlerinin uğrak yerlerinden olan Mijas’ın tepelerinden 400’den fazla insan tahliye edildi. Torremolinos’daki plajcılar dumanları kıyı otellerinin üzerinde 20 km ilerden görebildi.

 

Bu esnada, İtalya’nın en uzun nehiri Po nehri 70 senenin gelmiş geçmiş en kötü kuraklığıyla karşı karşıya. Sıcaklıklarınsa artmaya devam etmesi bekleniyor. Yetkililer ise bu sıcak dalgalarının halihazırda COVID-19 ile sarsılmış olan sağlık standartlarına ve halk sağlığına etkisinden endişeliler. Sıcak dalgaları kıtayı sarsmaya ve etkisi altına almaya devam ederken uyarılar, özellikle Britanya’yı kapsıyor.

 

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) sıcak dalgalarının hava kalitesini özellikle şehirlerde daha da kötüleştireceğini belirtti. WMO’dan Lorenzo Labrador Cenevre’deki basın toplantısı sırasında, “Durgun atmosfer, partikül madde de dahil olmak üzere atmosferik kirleticileri hapsetmek için bir kapak görevi görür. Bunlar ise hava kalitesinde bir gerilemeye yol açacak ve özellikle korunmasız insanların sağlığını olumsuz etkileyecek” dedi.

 

Portekiz Sağlık Bakanı Marta Temido, sağlık sisteminin sıcak hava dalgaları dolayısıyla “özel olarak zorlayıcı” bir haftadan geçtiğini ve bazı hastanelerin aşırı dolu olduğunu belirtti. 7 Temmuz’dan 13 Temmuz’a Portekiz’de sıcak hava dalgasına bağlı 238 ölüm kaydedildi. Ulusal Epidemiyoloji Merkezi’nin veri tabanına göre İspanya’da yaşanan aşırı hava sıcaklıklarının ilk üç gününde ise bu sayı 84 oldu.

 

Britanya için Pazartesi’den Salı’ya İngiltere’nin bazı bölgelerini ilgilendiren ilk kırmızı “aşırı sıcak” uyarısı yapıldı. Met Office başmeteorologu Paul Gundersen, “Aykırı, hatta rekor kıracak sıcaklıkların önümüzdeki hafta kaydedilmesi bekleniyor. Gecelerin olağan dışı şekilde sıcak geçmesi bekleniyor, özellikle de kentlerde. Bunun insanlar ve altyapılar üzerinde geniş çaplı etkileri olabilir” dedi. Britanya’da kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 38.7 derece. Bu, 25 Temmuz 2019’da Cambridge’de kaydedilmişti.

Reading Üniversitesi’nden iklim uzmanı Hannah Cloke iklim değişikliğinin her yerde önümüze çıktığını ve adapte olmak zorunda olduğumuzu söyledi: “Şu anda yaşadığımız sorunlar daha kötüye gidecek. Hemen bir şeyler yapmak zorundayız.”

 

Perşembe günü Portekiz’in kuzey kenti Pinhao’da rekorun biraz altında olan 47 derece kaydedildi. Fransa’nın Gironde iline ait Dune du Pilat ve Landiras bölgelerinde çıkan yangınlardan sonra 11 bin 300 kişi evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. 7 bin 350 hektarlık alan yandı, yetkililer ise yangınların hâlâ kontrol altında olmadığını belirtti.

 

İspanya’nın Portekiz sınırındaki Extremadura’nın bazı kısımlarında ve orta Castille ve Leon bölgesindeki orman yangınları, geçtiğimiz Cuma günü geç saatlerde dört küçük köyün daha tahliye edilmesine neden oldu. Alevler 16. yüzyıl manastırını ve ulusal parkı tehlikeye attı. Yüzlerce insan tahliye edildi ve 7 bin 500 hektarlık orman alanı yok oldu. Katalonya’nın en kuzey doğusunda, yetkililer 275 şehir ve köyde kamp yapılmasını bir süreliğine yasakladı. Makine içeren tarım aktivitelerine de kısıtlama getirildi.

 

iklimhaber