Avrupa’daki orman yangınları devam ediyor

Avrupa’daki birçok ülkede sıcak havanın neden olduğu orman yangınları yaşanmaya devam ediyor. İngiltere’de yangınların sayısı bir yılda 500 arttı, Fransa’nın güneyindeki yangın günler sonra kontrol altına alınabildi, İspanya’da ise bin 300 kişi tahliye edildi.

İklim krizinin de etkisiyle sıcak hava dalgası ve kuraklığın etkili olduğu Avrupa’da orman yangınları İspanya ve Fransa’da devam ediyor. İspanya’nın kuzeybatısında bulunan Aragon bölgesindeki Zaragoza’ya bağlı Anon de Moncayo’da çıkan orman yangını sebebiyle bölgede bulunan bin 300 kişi evlerinden tahliye edildi.

 

Üç noktada devam eden orman yangına ilişkin açıklama yapan Aragon yerel yönetimi de yangının şiddetli rüzgar ve aşırı sıcak havanın etkisiyle büyüyerek devam ettiğini kaydetti. Söndürme çalışmalarına aralarında askerlerin de olduğu 300 kişilik bir ekip katılıyor. İspanya’da yılbaşından bu yana çıkan 7 binden fazla yangında 240 bin hektarlık alan kül olmuş durumda.

Yangınların devam ettiği bir diğer Avrupa ülkesi Fransa’nın güneyindeki Gironde’da 9 Ağustos’ta çıkan yangın da dün kontrol altına alındı.

 

74 kilometrelik ormanlık alana yayıldığı tahmin edilen yangına ilişkin açıklama yapan Gironde itfaiye amiri Marc Vermeulen, yangının kontrol altına alındığını, ancak tam olarak söndürülemediğini duyurdu.

Avrupa’nın kuzeyindeki İngiltere de 2022’de sıcak hava dalgası, kuraklık ve orman yangınlarının etkisi altında. Ulusal İtfaiye Şefleri Konseyi Başkanı Mark Hardingham, 2021’de İngiltere’de toplam 247 orman yangını yaşanırken bu yıl ise 15 Ağustos itibariyle toplam 745 orman yangını kaydedildiğini belirtti.

 

Uydu görüntülerinde, özellikle 8-14 Ağustos haftasında Fransa’da çıkan yangınlar nedeniyle yayılan dumanların yoğunluğu dikkati çekti. Copernicus Atmosfer İzleme Servisinin (CAMS) raporuna göre, Küresel Yangın Asimilasyon Sistemi verilerinde kayıtların tutulduğu 2003’ten beri en yüksek karbon salımı seviyesi, Fransa’da Haziran-Ağustos döneminde yangınların devam ettiği bölgede kaydedildi.