Avrupa’daki kuraklık batıkları ortaya çıkardı

Son yıllardaki en kötü kuraklıkla yüz yüze olan İspanya’da “Stonehenge” olarak adlandırılan düzinelerce megalitik taş çemberi gün yüzüyle çıktı. Düşen su seviyeleri ile de batık hazineler ve enkazlar açığa çıkarken Caceres bölgesindeki Valdecanas rezervuarındaki yapıların tarihinin MÖ 5.000’e kadar uzandığı düşünülüyor.

Arkeologlar, alan yeniden sular altında kalmadan inceleme için bölgeye gitti. Onlardan biri olan Madrid’deki Complutense Üniversitesi’nden Enrique Cedillo, “Bu bir sürpriz, ona erişebilmek için nadir bir fırsat” dedi. 1926’da Alman arkeolog Hugo Obermaier tarafından keşfedilen alan 1963’te Francisco Franco’nun dönemindeki bir kırsal kalkınma projesinde sular altında kaldı. O zamandan beri sadece dört kez tamamen görünür hale geldi.

 

Sırbistan’ın doğusundaki Prahovo yakınlarındaki Tuna Nehri’nin bir bölümünde, kuraklık nedeniyle, bugüne kadar çoğu hâlâ tonlarca mühimmat ve patlayıcı içeren ve nakliye için tehlike oluşturan 20’den fazla gemi açığa çıktı. Gemiler, 1944’te, Sovyet güçlerinden geri çekilirken Nazi Almanyası’nın Karadeniz filosunda bulunuyordu.

 

Alman gemileri hakkında bir kitap yazan 74 yaşındaki Velimir Trajiloviç, “Alman filosu, biz Prahovo halkını tehdit eden büyük bir ekolojik felaketi geride bıraktı” dedi. Nehrin hemen karşısında yer alan Romanya da dahil olmak üzere yerel balıkçılık sektöründeki işçiler de risk altında olduğu belirtildi. Sırbistan’da yetkililer, Tuna Nehri üzerindeki seyir şeritlerini açık tutmak için çalışma yürütüyor. Sırp hükümeti Mart ayında, gemilerin kurtarılması ve mühimmat ve patlayıcıların kaldırılması için ihale düzenledi. Operasyonun maliyeti 29 milyon Euro olarak tahmin edildi.